Κατηγορίες: Εργασιακά

Η απόφαση για τα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ) για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, που αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας, συνυπογράφει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σε άμεση υλοποίηση της πρόσφατης δέσμευσης του πρωθυπουργού.

«Με συνέπεια και ευθύνη, η κυβέρνηση προχωράει σε ακόμα μία οικονομική ενίσχυση για 130.000 μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, το κονδύλι του ΟΑΕΔ γι’ αυτήν την έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρίσουν ή θα επικαιροποιήσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), προκειμένου να τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η πληρωμή αυτή να πραγματοποιηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Τι προβλέπεται με βάση την ΚΥΑ:

Άρθρο 1

Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυση σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο

Εγκρίνουμε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων ευρώ (400,00 €) σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της με αριθμ.οικ. 5687/282/16-4-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1468).

Άρθρο 2

Διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης

1. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων,

2. Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,
β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
δ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
3. Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.
5. Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31/12/2020.

Άρθρο 3

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Πρόσφατα άρθρα

Η στεγαστική κρίση και η έλλειψη προσιτής κατοικίας: Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Η πρόκλησης ανεύρεσης προσιτής κατοικίας, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, η ανάγκη αύξησης της προσφοράς νέων…

14/10/2026

Μείωση 40 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, 20 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, 10 λεπτά στην αμόλυβδη και αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης

Στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή λιανικής για το πετρέλαιο…

14/10/2026

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση 30% για όλο τον χειμώνα – Δείτε παραδείγματα

Αυξημένο κατά 30% θα είναι το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027, με το…

14/10/2026

Βατικανό: Ομαλά εξελίσσεται η ανάρρωση του Πάπα μετά την επέμβαση στον πνεύμονα

Η ανάρρωση του Πάπα Λέοντα μετά τη χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα εξελίσσεται όπως αναμενόταν. Ο…

14/10/2026

Στα 40 λεπτά το λίτρο η επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο – Νέα δράση 15 εκατ. ευρώ για ζημιές από θαλάσσια είδη

Επιδότηση 40 λεπτών ανά λίτρο αλιευτικού πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και νέα…

14/10/2026

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ΜΕΤΕΟ: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε περίπου 6,5 ώρες καταγράφηκαν στη Ρόδο

Περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε περίπου 6,5 ώρες στη Ρόδο, σύμφωνα με…

14/10/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ