Ιδιωτικές Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας: Απεργoύν στις 12 Οκτωβρίου - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Ιδιωτικές Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας: Απεργoύν στις 12 Οκτωβρίου

Απεργία εξήγγειλαν για τις 12 Οκτωβρίου όλες οι ιδιωτικές πρωτοβάθμιες δομές υγείας συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπευτών με βασικό αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και έναρξη συζήτησης με τους παρόχους για την κατάργηση του clawback ακόμα και προ του 2024, χρονολογία για την οποία έχει λάβει παράταση.

Όπως τονίζουν από το συντονιστικό τους όργανο οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και άλλοι πάροχοι με ιδιωτικές δομές υγείας, συσσωρευτικά το 40% των υποβολών παραστατικών στον ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνεται καθώς αποτελεί το clawback.

Αν σε αυτό συνυπολογίσει κάποιος ότι τα τιμολόγια με τα οποία υπολογίζονται οι αμοιβές είναι του 1990, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν να επιζήσουν τα μικρά εργαστήρια αλλά δυσκολεύονται ακόμα και τα μεγαλύτερα.

Την ίδια ώρα, έχουν μπει και νέες, σύγχρονες εξετάσεις από το 2012 και μετά χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού.

Γιατροί και φυσικοθεαπευτές πληρώνουν clawback από την 1η Ιανουαρίου 2012 καθώς τότε, με προτροπή της τρόϊκα, εισήχθη το μέτρο του κλειστού προϋπολογισμού στις εξετάσεις ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης. Εννέα χρόνια μετά και εν μέσω πανδημίας, με πολλούς πολίτες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για τους γιατρούς.

«Το κράτος έχει υποχρέωση να καλύψει τους πολίτες και όχι οι ιδιώτες γιατροί. Διότι έτσι έφυγαν 20.000 γιατροί στο εξωτερικό», είπε η Άννα Μαστοράκου εκπροσωπώντας την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Και η κ. Μαστοράκου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την επιτροπή clawback του ΕΟΠΥΥ. «Η επιτροπή έχει να συνεδριάσει ένα χρόνο», είπε ο κ. Πατσουράκος και «ως εκ τούτου είναι σα να έχω παραιτηθεί κι εγώ». Και κάλεσε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εργαστεί απευθείας με το συντονιστικό των ιδιωτών ιατρών.

Να εξηγήσουμε ότι το clawback είναι η επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που ορίζει ετησίως η Πολιτεία για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Οι πάροχοι καταγγέλλουν ότι το ποσό που ορίζεται ετησίως για τον κλειστό προϋπολογισμό είναι αυθαίρετος και ανεδαφικός με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους για κάποιες από αυτές.

Πηγή: ieidiseis.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ