Νέοι εργαζόμενοι: Σε δύο δόσεις το μπόνους των 600+600 ευρώ - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Νέοι εργαζόμενοι: Σε δύο δόσεις το μπόνους των 600+600 ευρώ

Εφάπαξ ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, που θα καταβάλλεται πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ) μέσα στο πρώτο 6μηνο εργασίας τους, θα λάβουν οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022.

Αντίστοιχη ενίσχυση, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβουν και οι εργοδότες τους, για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους κατά τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης. Συνολικά, για κάθε νέα πρόσληψη κάποιου ηλικίας έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, εργαζόμενος και εργοδότης θα μοιράζονται 1.200 ευρώ, τα οποία θα δίνονται ίσως σε δύο ή περισσότερες δόσεις συμφωνα με το euro2day.gr.

Αν και αρχικά, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το ποσό των 1.200 ευρώ θα δίνεται επιπλέον του μισθού, για κάθε έναν από τους 6 πρώτους μήνες της πρόσληψης, στη συνέχεια, ξεκαθαρίστηκε ότι το ποσό θα είναι εφάπαξ, και θα μοιράζεται εξίσου σε νεοπροσλαμβανόμενο και εργοδότη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Στη συνέχεια, όμως, ξεκαθαρίστηκε ότι το μέτρο θα ισχύσει από το νέο έτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και η παροχή εξαντλείται στα 1.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης). Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Τα 100 αυτά ευρώ θα τα λαμβάνει για 6 μήνες, όχι απαραίτητα κάθε μήνα, πιθανότατα σε δύο δόσεις. Αντίστοιχα, 100 ευρώ τον μήνα θα λάβει και ο εργοδότης.

Μικρή αλλά σημαντική αναμένεται η ελάφρυνση για εργοδότες και εργαζόμενους, από τη διατήρηση και το 2022 των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα περαιτέρω μείωσης των εισφορών, ή τουλάχιστον μονιμοποίησης των μειώσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τελικά φαίνεται πως οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι συζητήσεις για διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και επιστροφή στη δημοσιονομική αυστηρότητα, από το 2023, έβαλαν στον πάγο, τουλάχιστον για την ώρα, κάθε άλλη συζήτηση.

Ανοικτό, και μάλιστα μέχρι να καλυφθούν 150.000 θέσεις εργασίας, θα παραμείνει το 2022 και το πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αρχικά αφορούσε 100.000 άνεργους, με τις περίπου 80.000 θέσεις να έχουν ήδη καλυφθεί. Πλέον, επεκτείνεται ώστε να φθάσει τις 150.000 θέσεις εργασίας, με επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022, ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μετά το πέρας των έξι μηνών, ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση-εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση-εργοδότη.

Παράλληλα, επεκτείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο βέβαια δεν φαίνεται πως βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, με επιπλέον κόστος 50 εκατ. ευρώ.

Με το πρόγραμμα, ο εργοδότης μπορεί να μειώσει έως και 50% τις ώρες, κατά τις οποίες απασχολεί τους εργαζόμενούς του. Αναφέρεται αποκλειστικά σε εργαζόμενους με πλήρη εργασιακή σχέση και όχι με μερική απασχόληση. Επίσης, δεν απαιτείται η συγκατάθεση του εργαζόμενου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20% καθώς και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο εργοδότης μειώνει έως και κατά 50% τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου και καταβάλλει μόνο τον μισό καθαρό μισθό του. Ο εργαζόμενος θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% από το μισό των καθαρών αποδοχών του, που έχασε. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο, ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία μόλις 36.052 εργαζόμενοι, οι οποίοι στο τέλος Αυγούστου πληρώθηκαν συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επεκτείνονται επίσης δύο μέτρα που αφορούν τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021, με το δημοσιονομικό κόστος να επιμερίζεται στα 16 εκατ. ευρώ για το 2021 και τα 6 εκατ. ευρώ για το 2022. Και επίσης, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες στους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο), με δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ