Κατηγορίες: Εργασιακά

ΟΑΕΔ: Τέλος χρόνου για το επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες

Μέχρι αύριο 15 Απριλίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ οι επιστήμονες, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί για το επίδομα των 400 ευρώ του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Με την νέα απόφαση τροποποιούνται οι δικαιούχοι και τα κριτήρια εσόδων.

Ειδικότερα με τις νέες τροποποιήσεις Δικαιούχοι πλέον είναι:

α. είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ ή έναρξη νέας ατομικής δραστηριότητας, μετά την 1.1.2015 έως και την 5.02.2021, σε έναν κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα 1 και πληρούν τα κριτήρια της παρ.4 ή είναι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την 1.1.2017 ή

β. έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 31.12.2014 και πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

γ. μετέχουν ως εταίροι, μέλη ή διαχειριστές σε τεχνικές ή κατασκευαστικές εταιρείες ή δικηγορικές εταιρείες ή εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, και πληρούν τα κριτήρια.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης τα οποία είναι:

α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου έως και Δεκεμβρίου 2020 (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς. Ο κύκλος εργασιών αναφοράς ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί τρίτα τέταρτα (3/4). Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.

β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση των ακαθάριστων εσόδων μηνών Απριλίου έως και Δεκεμβρίου 2020 (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς. Ο κύκλος εργασιών αναφοράς ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί τρίτα τέταρτα (3/4). Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.

Η υπεύθυνη δήλωση – αίτησης χορήγησης, υποβάλλεται στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, έως την 15η Απριλίου 2021, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης – Αίτησης Χορήγησης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, γίνεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, το ΑΦΜ τους, τον ΚΑΔ, το έτος έναρξης ατομικής δραστηριότητας ή άλλη περίπτωση.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Δικαιούχοι, οι οποίοι εισέπραξαν οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. οικ. 5629/22/4.2.2021 (Β’ 450) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΔΕΘ: Συνοπτικά οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά κατηγορία

Σε «συμφωνία προόδου και ευημερίας» αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, το βράδυ…

05/09/2026

Νέα μέτρα: Όλες οι λεπτομέρειες των ανακοινώσεων Μητσοτάκη

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός…

05/09/2026

Ενιαία ενίσχυση: Πότε λήγει η προθεσμία για διορθώσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία διορθώσεων για την ΕΑΕ 2025, με την προθεσμία να…

05/09/2026

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τι ώρα θα γίνει ο αγιασμός

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, με τους…

05/09/2026

ΔΕΘ: Εγκαίνια του περιπτέρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρίστου…

05/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ