«Πόλεμος» στο νοσοκομείο Ρεθύμνου: Τι καταγγέλλουν ειδικευόμενοι γιατροί - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

«Πόλεμος» στο νοσοκομείο Ρεθύμνου: Τι καταγγέλλουν ειδικευόμενοι γιατροί

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα σε διοίκηση και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, την ώρα που το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή.

Έτσι χθες αυξήθηκαν σε 15 οι γιατροί, που τελούν υπό παραίτηση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος για να ανοίξει διαδικασία διερεύνησης για το αν η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου διέπραξε πειθαρχικό αδίκημα, όταν την Κυριακή ανακοίνωσε πως λόγω έλλειψης εφημερευόντων γιατρών δεν ήταν δυνατή η εισαγωγή ασθενών στην κλινική.

Τότε άμεσα ο διοικητής του ιδρύματος Λευτέρης Μαρκάκης είχε αντιδράσει, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και προανήγγειλε διερεύνηση του πως η λοιμωξιολόγος πήρε μια τέτοια απόφαση συμφωνα με το goodnet.gr.

Μέχρι αργά το βράδυ ο κ. Μαρκάκης δεν έχει απαντήσει για το εάν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, πράγμα που είναι απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο, όπως ανέφερε στην Κ.Ε. ο διοικητής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει όλοι οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όλοι οι γιατροί της νεφρολογικής κλινικής, κάποιοι παθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, μία παιδίατρος, ένας ακτινολόγος. Μεταξύ αυτών είναι και η ίδια η κα Ιωαννίδου.

Καθεστώς τρομοκρατίας

Τη δικής τους απάντηση στα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δίνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος στο Ρέθυμνο κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή τους για “καθεστώς τρομοκρατίας”.

“Παίρνουμε ενεργά θέση απέναντι στις ελλείψεις προσωπικού αλλά και στις απειλές που εκτοξεύει η διοίκηση σε όποιον διεκδικεί” λένε μεταξύ άλλων οι γιατροί.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο – διαμαρτυρία που συνέταξαν αναφέρουν:

“Όλοι εμείς οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής παίρνουμε ενεργά θέση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει η διοίκηση του Νοσοκομείου σε όποιον διεκδικεί.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από εμάς μπήκε στη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας του λαού του Ρεθύμνου και στις συνθήκες πανδημίας που διανύουμε και θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί για να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά μας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δε συμβιβαζόμαστε με την υπολειτουργία των κλινικών και παλεύουμε για βελτίωση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή, ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι περιβόητες προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο μας είναι μόλις 7, που στην πλειοψηφία τους αφορούν προσωπικό που ήδη εργαζόταν ως επικουρικό και τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ακόμη κενά σε οργανικές θέσεις.

Το αφήγημα περί θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας καταρρέει αν αναλογιστούμε πως όσον αφορά την Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 4 ειδικευμένους γιατρούς και έχει ανασταλεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων επ’ αόριστον, ενώ η κάλυψη των εφημεριών γίνεται «εντέλλεσθε» της Διοίκησης, με αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση. Παράλληλα, η λειτουργία της κλινικής covid τις πραγματοποιείται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (παθολογική, πνευμονολογική, νευρολόγους, νεφρολόγους, γαστρεντερολόγους) και μάλιστα χωρίς να έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο το πρόγραμμα του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, με τα κενά στην κάλυψη των εφημεριών από ειδικό στα ΤΕΠ, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Χορτάσαμε από υποσχέσεις και παλαμάκια! Δεν ανεχόμαστε την τρομοκρατία σε όποιον αναδεικνύει τα προβλήματα και διεκδικεί1 Δεν ανεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι και να δεχόμαστε πειθαρχικές διώξεις!

Φοράμε μάσκα αλλά η φωνή μας παραμένει δυνατή και πρέπει να ακουστεί!

Παραμένοντας στην 1η γραμμή των μαχόμενων υγειονομικών απέναντι στην πανδημία, δεν μπορούμε να κλείνουμε το στόμα για αυτά που χρειάζονται να γίνουν ώστε συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την Υγεία του λαού. Γι’ αυτό και ζητάμε τα εξής:

· Να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους.

· Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων καθώς είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και καλύπτουν αποδεδειγμένα διαρκείς και πάγιες ανάγκες.

· Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου.”

Ερώτηση

Την ίδια ώρα, με Ερώτηση του ο Βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης θέτει το θέμα στο Υπουργείο Υγείας.
 
«Κλίμα ανασφάλειας και απόλυτης αβεβαιότητας για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, έχει δημιουργηθεί τελευταία στην κοινωνία του Ρεθύμνου, με αφορμή την «κόντρα» γιατρών και διοίκησης που καλά κρατεί τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αφορμή την έλλειψη γιατρών.
Αφού μαζικές είναι οι παραιτήσεις γιατρών σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες  στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο οι παραιτήσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχουν φτάσει τις 16 και είναι άγνωστο ακόμα αν θα γίνουν αποδεκτές και με τι προϋποθέσεις.

Δεδομένου ότι η «κόντρα» μεταξύ γιατρών και διοίκησης, μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει σε μία μικρή κοινωνία, όπως το Ρέθυμνο, που οι δυνατότητες των πολιτών της τουλάχιστον στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες

Ερωτάσθε  κ.κ. Υπουργοί

Είστε ενήμεροι της κατάστασης;

Τι συνέπειες θα υπάρξουν λόγω αυτής της κατάστασης;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση;»

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ