Πώς θα "τρέξουν" οι αναστολές Δεκεμβρίου σε όλους τους πληττόμενους κλάδους - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Πώς θα "τρέξουν" οι αναστολές Δεκεμβρίου σε όλους τους πληττόμενους κλάδους

Σε δύο βασικές κατηγορίες χωρίζονται οι 95 “κλειστοί” -με κρατική εντολή- κατά τον τρέχοντα μήνα κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι κλάδοι οι οποίοι παραμένουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου κλειστοί, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι κλάδοι οι οποίοι επαναλειτούργησαν στο διάστημα μεταξύ  13-18 Δεκεμβρίου. Και στις δύο κατηγορίες προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, για όσους κλάδους παραμένουν καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα κλειστοί, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωτική για όλο το προσωπικό τους.

Όσον αφορά τους κλάδους οι οποίοι άνοιξαν στις 13, 15 ή 18 Δεκεμβρίου, είναι υποχρεωτική η αναστολή των συμβάσεων εργασίας από την 1η έως την 12η, 14η ή 17η Δεκεμβρίου αντίστοιχα, ενώ από την 13η, 15η ή 18η Δεκεμβρίου είναι προαιρετική η αναστολή των συμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως στους εν λόγω (επαναλειτουργούντες) κλάδους, μπορούν οι επιχειρήσεις μετά τις παραπάνω ημερομηνίες  (επαναλειτουργίας) να βγάλουν σε αναστολή από κανέναν έως όλους τους εργαζομένους τους, όπως ισχύει και για τις πληττόμενες ανοιχτές επιχειρήσεις.

Οι σχετικές δηλώσεις των αναστολών για όλους τους τύπους των πληττόμενων επιχειρήσεων (όσες παραμένουν κλειστές έως 31Δεκεμβρίου, όσες άνοιξαν  στα μέσα του μηνός και όσες παρέμειναν συνεχώς ανοιχτές) μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση από τους εργοδότες στο σύστημα “Εργάνη”. Όσοι εργαζόμενοι είχαν προβεί σε δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr για τον μήνα Νοέμβριο και παρέμειναν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέες δηλώσεις.  

Όσον αφορά τις πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων των αναστολών του Δεκεμβρίου, θα γίνουν, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έως την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Όσοι βγουν σε αναστολή από 1 έως 31 Δεκεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ. Η αποζημίωση για αναστολές 1 έως 12 Δεκεμβρίου θα ανέλθει στα 213 ευρώ. Για τις αναστολές από 1 έως 14 Δεκεμβρίου, θα ανέλθει στα 249 ευρώ, ενώ για αναστολές από 1 έως 17 Δεκεμβρίου η αποζημίωση θα ανέλθει στα 302 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα έως τις 31, θα καταβληθεί, αναδρομικά, το επίδομα Χριστουγέννων το οποίο αναλογεί σε όσους βγουν σε αναστολή τον τρέχοντα μήνα. Όποιος εργαζόμενος βγει σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο, θα λάβει αναδρομικό επίδομα Χριστουγέννων 66 ευρώ, ενώ αναλόγως χαμηλότερο  (κοντά στα 33 ευρώ) θα είναι για όσους βγήκαν σε αναστολή για περίπου 15 ημέρες κατά τον τρέχοντα μήνα.

Πηγή: capital.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ