Κατηγορίες: Εργασιακά

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά 16.994.734 ευρώ σε 7.444 δικαιούχους

Oλοκληρώνεται σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70% και για 7.444 συντάξεις χηρείας που ήταν εκκρεμείς από τον Αύγουστο του 2019, λόγω ελλείψεων στο λογισμικό, καταβάλλοντας παράλληλα τα αναδρομικά ποσά, που προκύπτουν, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Έτσι, σήμερα, καταβάλλονται στους λογαριασμούς των 7.444 δικαιούχων αναδρομικά ποσά, ύψους 16.994.734,09 ευρώ, που αντιστοιχούν στο ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν αιτήσεις συντάξεων που είχαν υποβληθεί, πριν από τον Μάιο του 2019 και δόθηκαν αργότερα με ποσοστό 50%.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνιμα και κανονικά από το τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου) και κάθε μήνα εφεξής τα προσαυξημένα ποσά με την τακτική καταβολή της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων χηρείας ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και, μετά από εργώδη προσπάθεια του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ, καταβλήθηκαν στις 27/09/2019 τα διορθωμένα ποσά των δικαιούχων που αντιστοιχούν σε 66.323 συντάξεις, λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά τέκνα).

Για τις εν λόγω συντάξεις, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανήλθε στα 208 ευρώ για το τέως ΙΚΑ και στα 290 ευρώ για το Δημόσιο. Άλλωστε, την ειδική πρόνοια της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας αποδεικνύει έμπρακτα η επιλογή να ενταχθούν οι μεταβιβάσεις αιτία θανάτου πρώτες στην ψηφιακή απονομή συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» από τις 17/4/2020, όπου λαμβάνουν τις συντάξεις τους αυτόματα και άμεσα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόθεν Έσχες: Παράταση μέχρι τέλος του χρόνου για τις δηλώσεις

Σταθερή προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους προβλέπει η νέα τροπολογία για τις ετήσιες…

02/11/2026

Ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για το Νοέμβριο

Νέα προσφορά για σταθερό («μπλε») τιμολόγιο στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα και απορρόφηση του μεγαλύτερου…

02/11/2026

ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ σε 19.819 αγρότες για τη βασική ενίσχυση του 2026 – Έως τις 30 Νοεμβρίου η επόμενη προκαταβολή

Στην καταβολή 7,8 εκατ. ευρώ σε 19.819 αγρότες για την προκαταβολή της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης…

02/11/2026

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2026-2027, με τους…

02/11/2026

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Πότε αναμένεται να αναρτηθούν

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στην σελίδα της ΑΑΔΕ «myCar»τα ειδοποιητήρια πληρωμής για τα τέλη…

02/11/2026

Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Γκράβα – Επιστολή Χ. Δούκα στους διευθυντές

Επιστολή προς τους διευθυντές όλων των σχολείων των εγκαταστάσεων της Γκράβας έστειλε ο Χάρης Δούκας,…

01/11/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ