Συντάξεις: Κάτω από 30.000 οι εκκρεμείς κύριες στον ΕΦΚΑ
Κατηγορίες: Εργασιακά

Συντάξεις: Κάτω από 30.000 οι εκκρεμείς κύριες στον ΕΦΚΑ

Κλείνουν οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ στις κύριες συντάξεις με την έκδοση των τελευταίων 30.000 αποφάσεων που είναι προς πληρωμή Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ αμέσως μετά παίρνουν σειρά περίπου 99.000 εκκρεμείς επικουρικές και άλλα 13.700 εφάπαξ που θα πληρώνονται σταδιακά κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” από την έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ για το μήνα Ιούλιο, ο ΕΦΚΑ ύστερα από έναν μαραθώνιο ενάμιση έτους φαίνεται πως είναι κοντά στην πλήρη εξάλειψη των εκκρεμών κύριων συντάξεων, καθώς έχουν απομείνει κάτω από 30.000 αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί, εκ των οποίων οι 15.000 αφορούν συντάξεις του Δημοσίου. Τον Ιούνιο υπήρχαν 61.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τον Ιούλιο έπεσαν κάτω από 30.000 και τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο θα έχουν μηδενιστεί. Ως εκκρεμείς ή ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που ο χρόνος έκδοσής τους έχει ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

Διαδοχική

Στη λίστα των εκκρεμών συντάξεων δεν περιλαμβάνονται οι δύσκολες περιπτώσεις των συντάξεων με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό (περίπου 23.000), οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση (που τώρα άρχισαν να βγαίνουν γιατί δεν είχε στηθεί το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα), καθώς και συντάξεις με πολλαπλή ασφάλιση (διαδοχική και παράλληλη). Οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν πιο γρήγορα με το κλείσιμο των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων καθώς θα απελευθερωθεί προσωπικό που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον δυναμικό για να ασχοληθεί με την έκδοσή τους και να αποδοθούν τα χρωστούμενα στους συνταξιούχους.

Σε πρώτη προτεραιότητα ωστόσο μετά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις έρχεται η έκδοση των εκκρεμών επικουρικών που αγγίζουν τις 100.000 (98.900 περιπτώσεις για την ακρίβεια σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ιουνίου).

Πάνω από τις μισές επικουρικές είναι χωρίς απόφαση από το 2019, που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Σεπτέμβριο τις επικουρικές που καθυστερούν θα τις παίρνουν με αναδρομικά 3ετίας.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» με σχετικό ρεπορτάζ το περασμένο Σάββατο 20 Αυγούστου, ο στόχος είναι να πληρώνονται από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα τουλάχιστον 10.000 επικουρικές συντάξεις από το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων. Ο αριθμός αυτός είναι ανεξάρτητος από τις αποφάσεις επικουρικών συντάξεων που απονέμει ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα. Θα υπάρχει δηλαδή η «κανονική ροή» των μηνιαίων αποφάσεων και η ροή των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 θα πρέπει να έχει απονεμηθεί το 40% των εκκρεμών επικουρικών και ως το τέλος Μαρτίου – Απριλίου του 2023 να έχει πληρωθεί το 80% με 90% και ένα μικρό ποσοστό που θα είναι οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις (επικουρικές με διαδοχική, παράλληλη ασφάλιση κ.λπ.) να αντιμετωπιστούν μετά τον κύριο όγκο των εκκρεμοτήτων.

Στη λίστα πληρωμών μπαίνουν και 13.700 εφάπαξ απ’ τα ταμεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τα οποία τα 5.700 έχουν περάσει στην κατηγορία των ληξιπροθέσμων. Από τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ, τα 2.800 είναι του Δημοσίου και τα 2.900 του ιδιωτικού τομέα. Οι πληρωμές για το σύνολο των εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν ως τον Νοέμβριο.

Σε ειδική κατηγορία θα καταχωρούνται οι συντάξεις ταχείας απονομής (fast track) που εμφανίζουν απόκλιση μεταξύ του χρόνου που ελήφθη υπ’ όψιν για την έκδοσή τους και του πραγματικού χρόνου ασφάλισης, ώστε να είναι εύκολος και ο εκ των υστέρων έλεγχός τους για τυχόν διορθώσεις στα ποσά που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

Σε πρόσφατό έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Παροχών του ΕΦΚΑ γνωστοποίησε στις κατά τόπους Διευθύνσεις ότι κατά την οριστικοποίηση των πράξεων απονομής θα γίνεται ταξινόμηση των περιπτώσεων που εμφανίζουν αποκλίσεις στο χρόνο ασφάλισης και θα ελέγχονται στη συνέχεια για διορθώσεις ποσών είτε προς τα πάνω είτε και προς τα κάτω.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ