Θέμα voucherergasia.gr: Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στον «αέρα» και μια «κρυφή» ελπίδα - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΕργασιακάΤουρισμός

Θέμα voucherergasia.gr: Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στον «αέρα» και μια «κρυφή» ελπίδα

Χιλιάδες είναι οι εποχικά εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, σε τουριστικά γραφεία, σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σε μικρές επιχειρήσεις που έμειναν «ξεκρέμαστοι», καθώς οι επιχειρήσεις απασχόλησης τους, δεν θεωρούνται εποχικές γιατί απασχολούν κατά την διάρκεια του χειμώνα πάνω από το 25% του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει εκτός πλαισίου στήριξης από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνο τους θερινούς μήνες τώρα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε και τις βασικές ανάγκες τους αφού δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου καθώς και την ΓΣΕΕ, έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο αεροδρόμιο και αντιπροσωπία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ Κόνσολα όπου εκθέσανε τα παραπάνω μείζον προβλήματα.

Επίσης, με επιστολή της η ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο εργασίας, τόνισε την αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων για τους εποχικά ανέργους, έτσι ώστε η οικονομική κρίση να μην μετατρέπει σε ανθρωπιστική κρίση.

Το ΕΚΗ καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη όλων των παραπάνω εργαζομένων, καθώς και των εργαζομένων του Επισιτισμού Τουρισμού να συμπεριληφθούν στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να καλύπτουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Η ελπίδα

Την ίδια ώρα, μια μικρή ικμάδα φωτος, φαίνεται πως υπαρχει για τους περίπου 60.000 εργαζόμενους στην Κρήτη που βρίσκονται σε απόγνωση.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook το σωματείο κατάφερε σε πρώτη φάση την διαδικασία της επαναπρόσληψης και αναστολής των συμβάσεων εργασίας των συναδέλφων μας.

«Οι προσπάθειες καρποφόρησαν και οι πληρωμές άρχισαν», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης, ο οποιος συνεχίζει λέγοντας πως:

«υπάρχουν προβλήματα επί της διαδικασίας σε μερίδα εργαζομένων,έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο υπουργείο και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Στη χθεσινή συνάντηση (17/07) στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν επαφές με στελέχη του υπουργείου εργασίας για ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχουπάλληλοι.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της εκτελεστικής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η Ομοσπονδία:

1.Να εντείνει τις προσπάθειες και πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, ώστε οι Κλαδικές συμβάσεις που είτε έχουν παρατείνει λόγω πανδημίας είτε έχουν υπογραφεί πριν την κρίση να κηρυχτούν ολες ως γενικα υποχρεωτικές, ειδικά αυτή του Επισιτισμού που είναι η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας.

2.Να συλλέξουν τα στοιχεία των εργαζομένων στον Επισιτισμό που είναι εκτός ρύθμισης ώστε να πιέσουν την Κυβέρνηση να τους εντάξει και αυτούς στις ρυθμίσεις στήριξης.

3.Να συνεχίσει η Ομοσπονδία κανονικά και ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των κλαδικών συμβάσεων των μη κύριων Τουριστικών καταλυμάτων – ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, βιομηχανία ζαχαρωδών.

4.Να καταθέσει ψήφισμα υπέρ του αγώνα των τουριστικών λεωφορείων για την υπογραφή ΣΣΕ.

5. Να καταθέσει το αίτημα για την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην εικοσαετία.

6. Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι εργαζόμενοι από γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ