Θέμα voucherergasia.gr: Εξελίξεις με τη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Θέμα voucherergasia.gr: Εξελίξεις με τη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Θετικές ειναι οι εξελίξεις όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) σχετικά με την κήρυξη της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτικής.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έδωσαν το παρών και μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Συμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΕΤ και Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Νίκο Κοκολάκη, με ανάρτησή του η απόφαση του ΑΣΕ ήταν να κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

“Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Ομοσπονδίας μας. Δεν υπάρχουν μισθοί των 600 και 650 ευρώ στον κλάδο μας. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε” το μήνυμα του Προέδρου της ΠΟΕΕΤ κ. Γιώργου Χότζογλου.

Κραυγή αγωνίας

Μεσα σε όλα εχουμε μια ακόμη είδηση. Συγκεκριμένα, να βγεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα διασφαλίζει το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στους εποχικούς ξενοδοχοϋπάλληλους από την 1η Μαΐου ζητάει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου με επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας.

Το Σωματείο υπογραμμίζει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι που περιμένουν ακόμα να δουν πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά και ζητάει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί πως παρατείνει την αγωνία των εργαζομένων.

Η επιστολή η οποία κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Οικονομικών και τους Βουλευτές έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου είμαστε πρωτοβάθμια τοπική επαγγελματική οργάνωση, εκπροσωπώντας πάνω από 20.000 μέλη όλων των ειδικοτήτων ξενοδοχειακό προσωπικό, που απασχολείται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (κυρίως ορισμένου χρόνου/εποχιακά απασχολούμενοι) σε τουριστικές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου. Μέλη μας δικαιούνται να είναι τόσο το κυρίως ξενοδοχειακό προσωπικό (υπάλληλοι υποδοχής, καμαριέρες, σερβιτόροι, μάγειρες κλπ) όσο και κάθε άλλος εργαζόμενος στο χώρο του ξενοδοχείου.

Όπως προφανώς γνωρίζετε ο Νομός Ηρακλείου θεωρείται από τις πιο τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της Eλλάδας, στο γεγονός αυτό συνάδει εκτός τις υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πολυτελέστερες ίσως στην Ελλάδα και η υψηλή στάθμη προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και η φυσική ομορφιά του Νομού. Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στο Νομό χαρακτηρίζονται εποχιακής λειτουργίας, με αυξημένη τουριστική περίοδο από τέλη Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών .Η Ιδιαιτερότητα που εμφανίζει η απασχόληση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας του Ν. Ηρακλείου Κρήτης έγκειται στο ότι δεν πρόκειται μόνο για μία συνήθη περίπτωση εποχιακής απασχόλησης, σύντομης κατά κανόνα διάρκειας, αλλά πρόκειται για μία απασχόληση η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του Νόμου και αποτελεί τη κύρια πηγή βιοπορισμού του.

Επισημαίνουμε ότι:
Οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν ως ημερομηνίες έναρξης του Τουρισμού στις 14 Μαΐου διαπιστώνουμε πως δυστυχώς δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων του Νομού θα ξεκινήσουν την δραστηριότητα τους μετά τις 15/06/2021 επομένως οι εργαζόμενοι θα απολάβουμε εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούλιο.

κ. Υπουργέ,
ζητούμε την ουσιαστική οικονομική κάλυψη των εργαζομένων για τους επόμενους μήνες. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον Τουρισμό να έχουν ξανά το δικαίωμα της μονομερής αναστολής σύμβασης από 1η Μαΐου μέχρι την επαναπρόσληψη τους, δεδομένου κ. Υπουργέ πως δεν έχουμε εισόδημα από τον πρώτο μήνα (τον Απρίλιο θα δουλεύαμε κανονικά).

Σας υπενθυμίζουμε ότι:
Σχεδόν ένα χρόνο τώρα οι εποχιακοί εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τα λιγοστά χρήματα που έχουν λάβει από το επίδομα ειδικού σκοπού και το ταμείο ανεργίας, υποχρεωμένοι ωστόσο να πληρώσουν και όλες τις υποχρεώσεις τους καθώς η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν νομοθέτησαν για εμάς κάλυψη των πάγιων αναγκών, υποχρεώνοντας μας να συνεχίζουμε να πληρώνουμε ΔΕΚΟ, εφορία, δάνεια σε τράπεζες και τέλη κυκλοφορίας.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού είμαστε σε απόγνωση”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ