Θέμα voucherergasia.gr: Ωρες αγωνίας για 60.000 εργαζόμενους στον Τουρισμό, με φόντο τα κλειστά ξενοδοχεία - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΕργασιακάΤουρισμός

Θέμα voucherergasia.gr: Ωρες αγωνίας για 60.000 εργαζόμενους στον Τουρισμό, με φόντο τα κλειστά ξενοδοχεία

Ωρες αγωνίας περνούν περίπου 60.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμο και Επισιτισμό μόνο στην Κρήτη, καθώς το μέλλον τους διαγραφεται αβέβαιο

Οπως έγινε γνωστό ως τις 10 Ιουλίου θα καταβληθεί η έκτακτη αποζημίωση των εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, χάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους. Αυτό που τους «καίει» είναι η κατάσταση στον Τουρισμό και το δεδομένο πως θα χαθούν – τουλάχιστον για φέτος – πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό που ζητούν, όπως εχει τονίσει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης είναι να ληφθούν αποφάσεις για να αρθεί η απόλυτη αβεβαιότητα.
Όπως εχει σημειώσει «στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση γιατί δε γνωρίζουμε ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, υπό ποιες συνθήκες και με ποιες εργασιακές σχέσεις. Ενα βασικό μας αίτημα είναι ότι πρέπει να λογιζόμαστε ως εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που επληγησαν λόγω κορωνοιου»

Με βάση τις πληροφορίες του κ. Κοκολάκη, αναμένεται να ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων στην καλύτερη περίπτωση, οπότε τίθεται θέμα με την απορρόφηση του προσωπικού.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι αναμένουν όλοι να δουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την προστασία των εργαζομένων του κλάδου που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Τα ξενοδοχεία

«Ελάτε στην Ελλάδα, η χώρα είναι ανοιχτή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαντορίνη, δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, παράλληλα με το άνοιγμα των αεροδρομίων της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, για τις διεθνείς πτήσεις, αρχικά από 29 χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, για τον ξενοδοχειακό κλάδο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ζοφερή. «Μέχρι την 1η Ιουλίου, το 80% των ξενοδοχείων, δεν θα ανοίξει» τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, λέγοντας ότι η όποια ζήτηση μετατίθεται για μετά το δεύτερο 15μερο του Ιουλίου, κατά κύριο λόγο για την αγορά της Γερμανίας, κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.

Αγορές από Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία, «από τον Αύγουστο και θα δούμε», η Σκανδιναβία προς το παρόν είναι μηδενική, «και θα δούμε πώς θα αντιδράσει η Πολωνία, η Ιταλία κτλ.» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Ιουνίου, ξεκινούν και οι πτήσεις της Aegean από/προς το «Μακεδονία» επαναφέροντας τη σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γερμανίας αλλά και με τη Λάρνακα της Κύπρου. Ελάχιστες είναι οι κρατήσεις σ’ ότι αφορά και τον οδικό τουρισμό, «διότι υπάρχει ζήτημα για τις Βαλκανικές χώρες, σχετικά με τη διέλευση των άλλων χωρών προς την Ελλάδα» λέει ο κ. Τάσιος εξηγώντας ότι για παράδειγμα οι Σέρβοι θα πρέπει να διασχίσουν τη Βόρεια Μακεδονία.

«Στην ουσία δεν περιμένουμε τίποτα, με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των αεροδρομίων» επισημαίνει με τόνο απαισιοδοξίας ο κ. Τάσιος αναφέροντας τους λόγους: «δεν είμαστε έτοιμοι στα πρωτόκολλα υγιεινής –δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο για τον κορονοϊό-, χρειάζεται χρόνος για τη συμμόρφωση στα πρωτόκολλα και τρίτον δεν υπάρχει ζήτηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κόσμος φοβάται να προγραμματίσει ταξίδι».

Χαμένη σεζόν  

Για μια πολύ μικρή φετινή σεζόν, με ελάχιστα έσοδα, μιλάει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος, λέγοντας ότι θα πρέπει ο ξενοδοχειακός κλάδος να στρέψει την προσοχή του στον ανταγωνισμό για το 2021. «Ήδη οι tour operators μας ζητούν απίθανες εκπτώσεις που αγγίζουν το μείον 30%-40% στις τιμές, σε περίοδο που είναι απαγορευτικό να κάνεις τόσο υψηλές εκπτώσεις» λέει προσθέτοντας ότι παράλληλα ανεβαίνουν τα κόστη λειτουργίας για μια μονάδα, με τα έξτρα πρωτόκολλα, π.χ. γιατρός αναφορά κτλ.

Το 50% μόλις

Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, το 80% των ξενοδοχείων δεν θα λειτουργήσει, από την επίσημη έναρξη, «τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουλίου, όπου θα λειτουργήσει το 50%» αναφέρειο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Οι κρατήσεις είναι μηδενικές, και κατ’ επέκταση και τα έσοδα, τόσο για τα εποχικά ξενοδοχεία (ήδη από Νοέμβριο του 2019), όσο και για τα συνεχούς λειτουργίας (από το Μάρτιο του 2020), σε συνδυασμό και με το σύστημα των χρηματοδοτήσεων το οποίο «αργεί απελπιστικά, εν όψει ανοίγματος» προσθέτει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ