Θέμα voucherergasia.gr: Στους δρόμους οι παραγωγοί λαικών αγορών - Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΑγροτικάΕργασιακά

Θέμα voucherergasia.gr: Στους δρόμους οι παραγωγοί λαικών αγορών – Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο!

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις λαϊκές αγορές, ως αντίδραση ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κλάδου, δεν προάγει την ανάπτυξη του θεσμού.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας, την Τετάρτη 7 Απριλίου δεν θα πραγματοποιούν πωλήσεις στις λαϊκές αγορές οι πωλητές, αλλά θα προσέλθουν στους πάγκους τους διαθέτοντας δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Το σχέδιο Νόμου στη δεύτερη έκδοση του για τις Λαϊκές Αγορές, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Ανάπτυξης ως έχει και σύντομα θα βγει στην Δημόσια Διαβούλευση με τις Καταστροφικές του Διατάξεις, χωρίς η Πολιτική Ηγεσία να κάνει δεκτή καμία από τις Προτάσεις μας που καταθέσαμε όλες
οι Ομοσπονδίες της Χώρας, ακόμα και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργό Ανάπτυξης, Γεν. Γραμ. Εμπορίου, τον Υπουργό Γεωργίας.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή) οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι Παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, ΧΑΝΟΥΜΕ τις ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ υποχρεωτικά και θα Συμμετέχουμε σε Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις Λαϊκές Αγορές
Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου.
Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές

Θα χάνουμε την Άδεια μας Επαγγελματίες και Παραγωγοί για 6 μήνες αν δεν κόψουμε 3 αποδείξεις επιπλέον των προστίμων των 3.000 ευρώ που επιφέρουν οι 3 παραβάσεις.
Έτσι γινόμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματος μας για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτως ποσού.
Μάλιστα οι αποδείξεις δεν έχουν όριο ποσού και έτσι για τρεις αποδείξεις πενήντα λεπτών θα χάνεις την άδεια σου….

Καταργούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών που συμμετέχουν οι Εκπρόσωποι των Πωλητών Παραγωγών και Επαγγελματιών απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους όπως και τις Ομοσπονδίες και καταργούν την Εκπροσώπηση μας από παντού.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Εκπρόσωποι και οι Αντίθετες Φωνές φαίνεται ότι Ενοχλούν.

Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς.
Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις θα προκηρύσσουν
τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης δηλ.
θα ζητάνε πχ δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μήλα κλπ.
Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή
μπορεί να περιμένει στο χωράφι ….

Κάθε πρωί Επαγγελματίες και Παραγωγοί θα δηλώνουμε σε
ηλεκτρονική πλατφόρμα τις Ποσότητες των Προϊόντων που μεταφέρουμε
στην Λαϊκή και την Τιμή Εκκίνησης που θα πουλάμε

Οι Επαγγελματίες Βιομηχανικών Ειδών και Παραγωγοί Ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε Λαϊκές Αγορές.
Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των 4 ημερών.

Καταργούν την Παραγωγική και Επαγγελματική Άδεια και τις ορίζουν
ως Θέση Δραστηριοποίησης την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω Προκήρυξης.

Καταργούν τις Επιτροπές Βελτίωσης – Απόδοσης Θέσεων,
για να εισάγουν δήθεν αδιάβλητες διαδικασίες, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την Ανανεώνουν
αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με την Δήλωση μας και το ΟΣΔΕ.
Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε.

Δίνει την δυνατότητα στους Παραγωγούς να γίνουν Έμποροι σ’ όλη τη Χώρα.
Αν όλοι οι Παραγωγοί γίνουν Επαγγελματίες τότε χάνεται ο σκοπός της εξαρχής δημιουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Ο Τομέας Βιομηχανικών – Βιοτεχνικών Ειδών, προβλέπεται να τοποθετείται διακριτά
στα όρια της Λαϊκής Αγοράς. Να διαγραφεί η λέξη “ΟΡΙΑ”.

η ΕΜΜΟΝΗ των ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ, με τον COVID-19 τα 5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από ΠΑΓΚΟ σε ΠΑΓΚΟ που ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ οι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΥΤΕ οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, να πάρει ΑΠΟΦΑΣΗ
ο Υπουργός να γίνει 2 μέτρα η Απόσταση μεταξύ των Πάγκων,
ια να μην ΠΕΤΑΜΕ τα Αγροτικά Προϊόντα

Το Nομοσχέδιο είναι βαθύτατα Αντισυνταγματικό και Αντιδημοκρατικό και πλήττει ευθέως τον πυρήνα της έννοιας της Λαϊκής Αγοράς.

Ταυτόχρονα είναι ένα Νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην Φτωχοποίηση μας και τέλος στην οικονομική μας εξόντωση.

Κυρίως όμως είναι ένα Νομοσχέδιο που αποδεικνύεται από τις ρυθμίσεις του ότι γράφτηκε με τρόπο πρόχειρο, “στο πόδι”, αγνοώντας το κυρίαρχο ζητούμενο: ότι οι λαϊκές αγορές έγιναν για να βρίσκουν τον τρόπο οι παραγωγοί να έρχονται σε απευθείας επαφή με τον απλό πολίτη, τον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες και τρίτους, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Αυτό τον Θεσμό των λαϊκών αγορών
το Υπουργείο σήμερα ΘΕΛΕΙ να τον ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ.

Το ΜΕΛΛΟΝ των Λαϊκών Αγορών ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
και Ανοίγεται ο Δρόμος στα Μεγάλα Συμφέροντα και στο Αθέμιτο Ανταγωνισμό.

Η Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης συντάσσεται με τις θέσεις των συλλογικών φορέων των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο με αριθμ. πρωτοκ. 3598/1 και με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021 έγγραφο που κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό και αποτυπώνει λεπτομερώς τις απόψεις του.

Η Περιφέρεια Κρήτης:

1) Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσα στην οικονομική κρίση του 1929. Δηλαδή σε παρόμοιες συνθήκες όπως η τρέχουσα της πανδημίας και η προηγηθείσα της οικονομικής κρίσης που πλήττουν ιδίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2) Υποστηρίζει τη διατήρηση του εποπτικού ρόλου της κατά τόπο Περιφέρειας στη λειτουργία του θεσμού. Τούτο διότι, ως κατά τεκμήριο, ισχυρότερος συντονιστικός φορέας παρέχει τα εχέγγυα εποπτείας της νομιμότητας και της λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών.

3) Εμμένει στη συμμετοχή των παραγωγών και των εμπόρων μόνο στις λαϊκές αγορές και αντιτάσσεται στη διεύρυνση της συμμετοχής σε εταιρικά σχήματα και εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Τούτο διότι, νοθεύεται ο λαϊκός και αδιαμεσολάβητος χαρακτήρας του θεσμού που είναι και λόγος ύπαρξης του.

4) Δηλώνει την αντίθεση της στην πλειοδότηση των θέσεων των λαϊκών αγορών, διότι αυτό αποκλείει τους ασθενέστερους των συμμετεχόντων που αδυνατούν να αθροίσουν κεφάλαιο.

5) Κρίνει αδόκιμη την επιλογή των συμμετεχόντων στις λαϊκές με εκπαιδευτικά κριτήρια. Διότι, οι λαϊκές αγορές είναι η τελευταία καταφυγή κάθε ενεργητικού αγρότη, ο οποίος συνήθως, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών προσόντων ασκεί αυτό το επάγγελμα.

6) Η αδειοδότηση των παραγωγών θα πρέπει να δίνεται με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που κάθε Δήμος ορίζει, χωρίς προκήρυξη.

7) Προτείνουμε την ίδρυση εννεαμελούς εποπτικού φορέα για τις λαϊκές αγορές, στον οποίο θα προεδρεύει ο εκάστοτε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης με συμμετοχή των αντιδημάρχων, των παραγωγών και των εμπόρων. Ο ίδιος φορέας να χειρίζεται και τα οικονομικά θέματα που αφορούν το θεσμό.

Ο αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι αγρότες είναι υπέρ στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και ζητούν την τροποποίηση του σχεδίου.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές ζητούν οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και Λασιθίου, οι οποίες κάνοντας λόγο για προσπάθεια απομάκρυνσης παραγωγών και καταναλωτών από τις λαϊκές αγορές.

Η επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας:

«Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την πρόθεση και τις ενέργειες σας για την εκ βάθρων τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΘΕΣΜΟΥ των λαϊκών αγορών.

Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία.

Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές.

Λέμε ναι στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ