Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρούτσης: "Μειώθηκε στο 5,11% η αδήλωτη εργασία"

Ρεκόρ ελέγχων στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκε το έτος 2019, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», που δημοσιοποιεί σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ ελέγχων για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. «Με τις πολιτικές που καθιερώσαμε, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 40,27% στο 5,11%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» εγκαινιάστηκε το 2013 και ήταν ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης των ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-EΦΚΑ, για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημεία αναφοράς του συνεκτικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ήταν τα εξής:

«1. Η πολιτική του υψηλού προστίμου, σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε, για πρώτη φορά, το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.

2. Η πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση του ν. 4670/2020, τον Φεβρουάριο του 2020, νέας μείωσης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επίκεινται και νέα, περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.

3. Η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, το οποίο χαρτογράφησε, για πρώτη φορά, την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.

4. Ο εκσυγχρονισμός και η συνεχής βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το νόμο 4635/2019, αλλά και τη θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου.

5. Η συνεχής αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε τεχνικά μέσα και παράλληλα η θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα, που εγγυήθηκε τη λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία».

Στην έκθεση για το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» παρουσιάζονται με λεπτομέρεια όλοι οι έλεγχοι που έγιναν από το 2013 και μετά, οι περιοχές, οι περιφέρειες και οι κλάδοι των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στον προγραμματισμένο πλαίσιο ελέγχων των υπηρεσιών, ενώ αποτυπώθηκαν με ακρίβεια οι παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν, καθώς και τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα δύο βασικά συμπεράσματα, που συνάγονται μέσα από την έκθεση, είναι τα εξής:

«1ον: Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο “ΑΡΤΕΜΙΣ”, η αδήλωτη εργασία από το 40,47%, που ήταν τον Μάρτιο του 2013, έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας, που περιγράψαμε παραπάνω, έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

2ον: Το έτος 2019 και, ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και έφτασαν συνολικά τους 67.572 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 54.531.234 ευρώ».

 

Πρόσφατα άρθρα

Παράταση επιδοτήσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Παρατείνονται έως τις 15 Νοεμβρίου οι επιδοτήσεις στα καύσιμα από το κράτος και τα διυλιστήρια,…

01/11/2026

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για διάστημα 2-6 Νοεμβρίου 2026

Συνολικά 73.358.635,24 ευρώ θα καταβληθούν σε 86.661 δικαιούχους, από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου…

01/11/2026

Τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό των φετινών Χριστουγέννων

Έναν χειμώνα γεμάτο έντονες διακυμάνσεις του καιρού, βροχές, αλλά και περιόδους με αυξημένη πιθανότητα για…

01/11/2026

Στο τέλος Νοεμβρίου πληρώνεται η επιστροφή ενοικίου

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται η επιστροφή ενοικίου στους ενοικιαστές που θα λάβουν πίσω…

01/11/2026

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Τι προβλέπει

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Βελτίωση του…

31/10/2026

Αυξημένο ενδιαφέρον για το αντιγριπικό εμβόλιο, μειωμένο όμως για το εμβόλιο κατά της COVID-19 παρά την αύξηση των εισαγωγών

Αυξημένο ενδιαφέρον για τον αντιγριπικό εμβολιασμό καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας…

31/10/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ