Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Ο κορωνοϊός τους "βγάζει" στο δρόμο! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΕργασιακάΤουρισμός

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Ο κορωνοϊός τους "βγάζει" στο δρόμο!

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητώντας από την κυβέρνηση και τα συναρμοδια υπουργεία να ασχοληθουν με τα προβλήματα τους.

Για αυτό το λόγο χθες οι εκπρόσωποι του Σωματείου απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους, καθώς και σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 και μισή το πρωί, στο Εργατικο Κέντρο Ηρακλείου.

Το Σωματείο Ξενοδοχουπαλληλων διευκρινίζει ότι “οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του κορωνοιου Covid 19”.

Οι ξενοδοχουπαλληλοι απαιτούν και διεκδικούν:

Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθουν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους

-κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζόμενου

-έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων

-προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση την ανασταλείσα ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο 2020

-εξειδίκευση μέτρων Υγείας, ασφαλείας και εργασίας στα ξενοδοχεία

– εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην εκ περιτροπής εργασία

-εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης

-Μείωση των απαιτούμενων ημερών εργασίας για τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργία, από 100 σε 50

-Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα

Στηριξη

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου συμμερίζεται την αγωνία, συμπαραστέκεται στον αγώνα των εποχιακά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων και γενικά των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό και όλων όσων πλήττονται από την πανδημία του COVID-19, και στηρίζει την αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για τους εποχιακά εργαζόμενους και να δώσει άμεσα λύσεις που θα διασφαλίζουν πλήρως τα οικονομικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της χώρας έχουν πληρώσει ακριβά την οικονομική κρίση, δεν θα πληρώσουν και την υγειονομική».

Στο Δήμαρχο

Να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε λόγω πανδημίας, ζήτησαν σήμερα από τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Aντώνη Ζερβό, ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συνδέσμου ξενοδοχουπαλλήλων Νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης, κ. Μαρία Μαρκάκη – Φαζού.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του εν λόγω σωματείου, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έως σήμερα έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή!

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μετά το πέρας της συνάντησης, μεταξύ άλλων τόνισε:

“Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Νικόλαος, αποτελεί “μονοκαλλιέργεια” για τον τουρισμό και τόσο η τάξη των ξενοδοχουπαλλήλων, όσο και των επιχειρηματιών ξενοδόχων και σίτισης, έχει πληγεί υπέρτατα, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης παγκοσμίως.

Με αφορμή τα ζητήματα που μου ετέθησαν : (προστασία των θέσεων εργασίας για το 2021,εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας εργασίας στα ξενοδοχεία, έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων, κάλυψη από τον κρατικό προυπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης, καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω της αναστολής σύμβασης εργασίας τους), υπήρξε η διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα σ΄ αυτές τις διεκδικήσεις τους.

Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξουν άμεσα λύσεις, ωστόσο εάν δεν δοθούν, προφανώς θα διεκδικήσουμε μαζί τους, για να μπορέσουμε την επόμενη χρονιά να σταθούμε όπως αρμόζει στους ξένους επισκέπτες μας”.
Να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ξενοδοχουπαλλήλων έθεσαν στον κ. Ζερβό, το ζήτημα της ανυπαρξίας προεδρείου στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων – ένα θέμα που προκαλεί αρκετούς έως σήμερα κραδασμούς στον τουριστικό κλάδο – ενώ όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, σε επαφή που θα έχει τις επόμενες ημέρες, με εκπροσώπους του χώρου, θα αποκομίσει μια σαφή εικόνα για την πιθανή ενεργοποίηση του εν λόγω σωματείου.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ