Υπουργείο Εργασίας: Μαζική στήριξη εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Υπουργείο Εργασίας: Μαζική στήριξη εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία

Το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος αυτού, που είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία, έχουν διατεθεί περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Οριζόντια και στοχευμένα μέτρα
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τόσο οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κ.λπ.) όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζόμενους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου, που θα γίνει την Παρασκευή, καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αναστολή συμβάσεων φέρνει αποτελέσματα κατά της ανεργίας
Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι, ειδικά, οι αναστολές συμβάσεων είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός διατήρησης θέσεων εργασίας και έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάσχεση της ανεργίας, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε σχέση με τη διακύμανση της ανεργίας, μετά την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, στη συγκράτηση θέσεων εργασίας (δεύτερη μικρότερη αύξηση της ανεργίας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανεργία είναι χαμηλή.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει απλώσει δίχτυ προστασίας και, μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς μέσω των διάφορων δράσεων, κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Στήριξη μέσω ΕΣΠΑ

Ένας τρίτος πυλώνας του συστήματος στήριξης είναι τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η στήριξη, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εντός της πανδημίας, που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ και αφορούν σε τουλάχιστον 500.000 ωφελούμενους.

Η Ελλάδα δαπανά ποσά που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του προϋπολογισμού, ώστε να στηριχθεί η οικονομία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ