Κατηγορίες: ΕΣΠΑ

Ενισχύονται 9.617 επιχειρήσεις της Αττικής με μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση

«Με σχολαστική δουλειά και με όρους απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με 250.104.325 ευρώ, από το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ), 2014-2020.

Η Περιφέρεια Αττικής, με ανάρτηση της, δημοσιοποιεί τον τελικό πίνακα του συνόλου των εγκεκριμένων 9.617 επιχειρήσεων που θα λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, από το σχετικό πρόγραμμα της περιφέρειας για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση έγκρισης του Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης της σχετικής Δράσης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία προχωρούν προς ένταξη επιπλέον 5.017 επιχειρήσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και η συνολική δημόσια δαπάνη τους καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της δράσης. Γι’ αυτές εγκρίθηκε η ένταξη, με τροποποίηση της αρχικής απόφασης ένταξης.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε «το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της αξιολόγησης». Ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια έχει προχωρήσει στην εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων, προκειμένου να μπορούν οι επιχειρήσεις να τα λάβουν άμεσα. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της πληγείσας επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε νέα εργαλεία για την μετά covid εποχή. «Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους και με άλλες δράσεις» σημείωσε.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Όσον αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης, διευκρινίζεται μεταξύ άλλων, ότι όπως ορίζεται στην πρόσκληση, οι επιχειρήσεις αξιολογήθηκαν σε φθίνουσα βαθμολογική σειρά με βάση τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν από τους δικαιούχους. Η αρχική βαθμολογία υποβολής ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε ή επαναπροσδιορίστηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση, ελέγχοντας ταυτόχρονα και την ορθότητα των δικαιολογητικών. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση διενεργήθηκε μόνο για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες επαρκεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Πώς θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων

Για να προχωρήσει η κάθε επιχείρηση στην εκταμίευση των χρημάτων, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα επόμενα βήματα:

   1. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η απόφαση ένταξης για τις επιπλέον 5.017 επιχειρήσεις.

   2. Όσες εγκρίθηκαν θα λάβουν σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει, συνοδευόμενο από το χρονοδιάγραμμα και την αναλογούσα δημόσια δαπάνη.

   3. Στη συνέχεια θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα με οδηγίες υποβολής αιτήματος ελέγχου και το απαραίτητο συνοδευτικό υλικό, προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα για την καταβολή της ενίσχυσης.

   4. Θα ακολουθήσει η διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων που οι αιτήσεις τους δεν εγκρίθηκαν, είτε με την ανάρτηση των αντίστοιχων πινάκων απορριπτέων αιτήσεων, αλλά και με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει προκειμένου να υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, τυχόν ένσταση.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εκταμιεύσει 65 εκα. Ευρώ προς τον ΕΦΕΠΑΕ για την πληρωμή των αιτημάτων των επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκριθεί. Και καλεί τις επιχειρήσεις να σπεύσουν να υποβάλλουν τα αιτήματα εκταμίευσης, ώστε να τους καταβληθεί σε σύντομο χρόνο η ενίσχυση.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερα από 600 αιτήματα εκταμίευσης, ύψους άνω των 16 εκατ. ευρώ, τα οποία ελέγχονται προκειμένου να καταβληθεί η σχετική μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται έγκυρα κι αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μέσα από τις ιστοσελίδες:

   * της Περιφέρειας Αττικής (http://www.patt.gov.gr/site/)

   * της ΕΥΔ ΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (www.pepattikis.gr)

   * της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr)

   * του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)

Πρόσφατα άρθρα

ΥΠΑΑΤ: Σχέδιο αξιοποίησης κρέατος από ελεγμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου για τη σίτιση σε δομές φιλοξενίας μεταναστών

Τη δυνατότητα αξιοποίησης κρέατος από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου, οι οποίες είναι ελεγμένες και καθαρές…

05/11/2026

ΕΟΔΥ: Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα-Συνολικά 462 κρούσματα και 53 θάνατοι

Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκαν την τελευταία εβδομάδα,…

05/11/2026

Λιβάνιος: Επέκταση της μοριοδότησης εντοπιότητας για προσλήψεις στους δήμους

Την έναρξη διαλόγου για επέκταση της μοριοδότησης εντοπιότητας για μόνιμες προσλήψεις στους δήμους, προανήγγειλε ο…

05/11/2026

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το σ/ν για την ενίσχυση εποπτείας απαιτήσεων από δάνεια και την προστασία συνεπών οφειλετών

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση…

05/11/2026

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Στις 18 Νοεμβρίου αναμένεται η Γ΄ φάση προσλήψεων

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, να ανακοινωθεί η Γ΄ φάση…

05/11/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ