ΕΣΠΑ: Eπιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση 56.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων - voucherergasia.gr
ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ: Eπιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση 56.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να «μοιράσουν» επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις δράσεις «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «πράσινη μετάβαση», μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ρέει «ζεστό χρήμα» για περίπου 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα, καλύπτοντας στοχευμένες ανάγκες τους ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις, ως εξής:

Δράση 1: Πράσινος Μετασχηματισμός ΜΜΕ
Αφορά σε επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001€ έως και 1.000.000€ (επιλογή είτε Κανονισμού DeMinimis είτε Κανονισμού Ε.Ε. 651/2014 /ΓΚΑΚ)
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:
  1. Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  2. Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  3. Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  4. Να έχουν τρεις (3) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  5. Να λειτουργούν νόμιμα.
  6. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  7. Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά μία κατηγορία Περιφέρειας.
  8. Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα
  9. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Κανονισμού ΕΕ στον οποίο στηρίζεται το χρηματοδοτικό καθεστώς ενίσχυσης που θα επιλέξουν υποχρεωτικά κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής είτε του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΚΑΚ) ή του Καν. ΕΕ 1407/2013 (De minimis).
Προϋπολογισμός και Διάρκεια έργων
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό του 1.000.000€.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Καθεστώς και ποσοστά ενίσχυσης
Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων χρηματοδοτικών καθεστώτων ενίσχυσης:
  • Καν (ΕΕ) 1407/2013 (Κανόνας De-Minimis) [Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που λαμβάνει μία ενιαία επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000€]
  • Καν (ΕΕ) 651/2014 (ΓΚΑΚ), άρθ. 14,18,19 και 41.
Κατά την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει ένα εκ των δυο χρηματοδοτικών καθεστώτων ενίσχυσης. Η επιλογή καθεστώτος είναι υποχρεωτική για την υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ως ανώτατο όριο επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των 500.000€ ανά ΑΦΜ. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10% κατά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου. Η ως άνω προσαύξηση επιβεβαιώνεται εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων και η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για το σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων έχουν, κατά περίπτωση, έχουν ως εξής:
  • Στην περίπτωση του Κανονισμού DeMinimis, η Δημόσια Επιχορήγηση ορίζεται στο 40% και η ιδιωτική συμμετοχή στο 60%. Στη περίπτωση της προσαύξησης του 10%, τότε η Δημόσια Επιχορήγηση είναι 50% και η Ιδιωτική Συμμετοχή 50%.
  • Στην περίπτωση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 651/2014 (ΓΚΑΚ), Άρθρο 14, 18, 19 και 41, η ένταση τους διαμορφώνεται σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους Πίνακες.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες  αφορούν σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα, μισθολογικό κόστος και έμμεσες δαπάνες, όπως φαίνονται στους συνημμένους πίνακες.
Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜΜΕ
Αφορά σε επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 30.000€ μέχρι και 200.000€ (κανονισμός DeMinimis).
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:
  1. Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας
  2. Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν τη  ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  3. Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε έναν (1)  επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  4. Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  5. Να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  6. Να λειτουργούν νόμιμα
  7. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης
  8. Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα
  9. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 1407/2013 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η Δράση.
Προϋπολογισμός και Διάρκεια έργων
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό των 200.000€.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Καθεστώς και ποσοστά ενίσχυσης
Η Δημόσια Επιχορήγηση στο σύνολο των περιφερειών της χώρας ορίζεται στο 40% και η Ιδιωτική Συμμετοχή στο 60%, ενώ για το πρόσθετο ποσοστό Δημόσιας Επιχορήγησης (10%) είναι 50% και η Ιδιωτική Συμμετοχή 50%.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες  αφορούν σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό, εξοπλισμό Green, πιστοποίηση προϊόντων-υπηρεσιών-διαδικασιών, υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας-ετικέτας-branding, δαπάνες προβολής και εξωστρέφειας και συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, τεχνικές μελέτες, μεταφορικά μέσα (green), μισθολογικό κόστος και έμμεσες δαπάνες, όπως φαίνονται στους συνημμένους πίνακες.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών θα ορισθούν στην αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης

χρηματοδότησης.

Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1: «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2: «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».
Η αξιολόγηση των αιτήσεων και στις δύο Δράσεις θα γίνει βάσει βαθμολογίας.
Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ