Νέο ραντεβού των αγροτών στην Αθήνα - Τι θα συζητηθεί - voucherergasia.gr

Νέο ραντεβού των αγροτών στην Αθήνα – Τι θα συζητηθεί

Με φόντο τα νέα αλλοπρόσαλλα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται και τους εκπροσώπους τους να «τρέχουν» στην πρωτεύουσα για σειρά επαφών.

Η αρχή έγινε χθες. Συγκεκριμένα με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, πραγματοποιήθηκε στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τελευταία συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας για την τεκμηρίωση του φακέλου για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2019.

Την ομάδα εργασίας, συνέστησε ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, υπό την προεδρία του καθηγητή, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Χρήστου Αυγουλά. Έργο της  ομάδας είναι,  να καταρτίσει  και να καταθέσει φάκελο  με στοιχεία, τα οποία θα τεκμηριώνουν τα προβλήματα στη ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, εξαιτίας των ασυνήθιστων κλιματολογικών συνθηκών, που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες  και τα προβλήματα που επέφεραν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Στην τελευταία συνάντηση, κατατέθηκαν οι παρατηρήσεις όλων των μελών της επιτροπής και τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο φάκελος. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα εκτιμήσουν και θα στοιχειοθετήσουν τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί, με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχει ήδη καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης, όπου τεκμηριώνεται η ποσοτική μείωση στην παραγωγή του ελαιολάδου,  της τάξης του 40%, παράλληλα με την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.

Στη συνέχεια ο Υπουργός θα καταθέσει  το φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες το 2019 στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.
Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη, Μανόλη Χνάρη ήταν ο   Ανδρέας  Ντούλης, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο  Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου, η Ομότιμη  καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αικατερίνη  Χρονοπούλου, η  Ελένη Τσουράκη Προϊσταμένη  του ΥπΑΑΤ και ο Παναγιώτης Καλαïτζής,  Ερευνητής στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ο Αρναουτάκης

Σήμερα εξάλλου ο Σταύρος Αρναουτάκης θα έχει ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ
«θα έχουμε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα μεταφέρουμε από κοντά όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχω διαπιστώσει από κοντά το Σάββατο καθώς επισκέφθηκα αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους αγρότες της Κρήτης», δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης που εγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με εκπρόσωπους των αγροτών που έχουν πληγεί από τον τελευταίο καύσωνα και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τις 15 Μαΐου μέχρι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, παρουσία και του βουλευτή Σύριζα Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, τόνισαν πως είναι καθολική απαίτηση του αγροτικού κόσμου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών από τα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές τόσο στα αμπέλια, όσο και στις ελιές. Σημείωσαν δε πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια η κάθετη πτώση κατά 20 βαθμούς, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειες.

«Είναι μία δίκαιη διαμαρτυρία των αγροτών για τις ζημιές που είχαμε  από τις μεγάλες  θερμοκρασίες.  Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο. Σε συνεργασία όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για αποζημιώσεις που πρέπει να πάρει ο αγροτικός κόσμος. Αν δεν πάρει αποζημιώσεις, εάν δεν γίνει απόσταξη, δεν θα μπορεί να έχουμε επόμενη μέρα. Άρα όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση αυτά που πρέπει να δοθούν στους αγρότες», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ