Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ετοιμάζει νέο Taxis – H εφορία θα ξέρει τα πάντα και θα κρατάει αρχείο για έως και 100 χρόνια

Με πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατασκευάζει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας TAXIS, το πιο φιλόδοξο σύστημα φορολογικής καταγραφής και ελέγχου που έχει υπάρξει ποτέ.

Όλα τα στοιχεία 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, ενώ το σύστημα θα διατηρεί στη μνήμη του ιστορικό μεταβολών για περισσότερα από 100 χρόνια. Κάθε αλλαγή, κάθε συναλλαγή και κάθε οφειλή θα καταγράφεται, θα αρχειοθετείται και θα είναι διαθέσιμη για άμεση αναζήτηση και διασταύρωση.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ο προϋπολογισμός του έργου – για το σκέλος που αφορά το ΠΔΕ – αυξήθηκε από 35,6 εκατ. ευρώ σε 36,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθενται 56,99 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 93,3 εκατ. ευρώ. Με τα κονδύλια αυτά, η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ενός ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS), το οποίο θα συγκεντρώνει σε μία βάση δεδομένων όλα τα φορολογικά στοιχεία κάθε πολίτη και επιχείρησης.

Το προφίλ αυτό θα περιλαμβάνει δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητη και κινητή περιουσία, τραπεζικές συναλλαγές, λογιστικά στοιχεία και οφειλές. Η σύνδεση με άλλες ψηφιακές υπηρεσίες όπως το myPROPERTY, το myDATA, το EISPraxis και το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει άμεση ενημέρωση για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή κάθε πολίτης ή επιχείρηση θα έχει ένα ενιαίο φορολογικό προφίλ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται:

  • • Τα εισοδήματα και οι δηλωθείσες πηγές εσόδων.
  • • Οι πληρωμές φόρων και οι εκκρεμείς οφειλές.
  • • Τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κινητή περιουσία, επιχειρήσεις) με αυτόματη ενημέρωση από το myPROPERTY και το Κτηματολόγιο.
  • • Οι συναλλαγές και οι λογιστικές κινήσεις μέσω της υποχρεωτικής διαβίβασης δεδομένων από το myDATA.
  • • Οι ενδεχόμενες παραβάσεις και αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών στοιχείων.

Έτσι, το νέο σύστημα θα απλωθεί ως ηλεκτρονικό δίχτυ και θα μπορεί να συγκρίνει τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές (π.χ. δηλωθέν εισόδημα vs. τραπεζικές κινήσεις, δηλωθέντα ακίνητα vs. Κτηματολόγιο), επισημαίνοντας τυχόν ασυνέπειες που απαιτούν έλεγχο.

Το νέο TAXIS θα υποστηρίζει 11 βασικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων το Φορολογικό Μητρώο, τις Δηλώσεις Φορολογουμένων, τη Λογιστική, την Εικόνα Φορολογούμενου, την Ανάλυση Κινδύνων, τη Διαχείριση Υποθέσεων και τις Υποστηρικτικές Υπηρεσίες προς τους φορολογούμενους.

Ο ψηφιακός φάκελος κάθε φορολογούμενου θα περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία και δεδομένα ταυτοποίησης, στοιχεία επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, αριθμούς ΑΦΜΑΜΚΑ και Προσωπικό Αριθμό Πολίτη, πληροφορίες για τη φορολογική κατοικία, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, υπαγωγή στο ΦΠΑ, στοιχεία για ειδικά φορολογικά καθεστώτα, κρατικές ενισχύσεις, αλλά και οικογενειακή κατάσταση με τις σχέσεις μεταξύ προστατευόμενων μελών. Επιπλέον, το TAXIS θα καταγράφει τις σχέσεις μεταξύ νομικών προσώπων, εταιρικούς μετασχηματισμούς και κάθε οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με τον φορολογούμενο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ