Οικονομία

Ακρίβεια – μανάβικο: Πώς η κακοκαιρία «Daniel» αύξησε τις τιμές ακόμα και στο 100%!

Νέα επιβάρυνση έρχεται στο καλάθι των νοικοκυριών, καθώς η μείωση της παραγωγής μήλων σε ποσοστό άνω του 30%, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, έχει εκτοξεύσει την τιμή του δημοφιλούς φρούτου σε ποσοστό ακόμα και 100%.

«Οι άστατες καιρικές συνθήκες προς το τέλος της άνοιξης, περίοδος ανθοφορίας για τις μηλιές, και η ακαρπία θα αποτυπωθούν στη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου παράγονται πάνω από 8.000 τόνοι μήλων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» στην Αγιά, Βασίλης Γκαρανές.

Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου σημειώνουν ότι φέτος η παραγωγή αναμενόταν ούτως ή άλλως μειωμένη ωστόσο η κακοκαιρία «Daniel» δημιούργησε σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια και ένα μέρος των δέντρων ξεριζώθηκε. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό μετά τις καταστροφές ακόμα και τα μήλα που έμειναν στα δέντρα δεν μπορούσαν να συγκομιστούν καθώς οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Απώλειες 60%-70% εμφανίζει η παραγωγή και στην Καστοριά λόγω ισχυρού παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος θα πέσει 20.000-25.000 τόνους από 60.000 τόνους πέρσι.

Έτσι μετά το περσινό ρεκόρ που η ελληνική παραγωγή μήλων άγγιξε τους 321.000 τόνους, φέτος θα υποχωρήσει κατά 34% στους 212.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου θα φέρει νέες ανατιμήσεις στα μήλα.

«Οι τιμές δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με πέρσι σε ορισμένες ποικιλίες. Πέρυσι οι παραγωγοί πουλούσαν το προϊόν τους από 0,15-0,30 ευρώ το κιλό και φέτος θα πουλάνε από 0,30 έως 0,60», ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένης Μωυισίδης.

Στην Αγιά, οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται από 0,40-0.50 ευρώ το κιλό. από 0,20-0,35 ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στις 6 Νοεμβρίου η χονδρική τιμή για τα μήλα ποικιλίας Γκόλντεν Ντελίσιους διαμορφώθηκε τα 1,2 ευρώ το κιλό από 0,90 πέρυσι (+33,3%) ενώ σχεδόν σε διπλάσια τιμή πωλούνται τα Γκράνι Σμιθ και τα Στάρκιν Ντελίσιους.

Η χονδρική τιμή των πρώτων από τα 0,60 ευρώ το κιλό το 2022 σκαρφάλωσε τώρα στα 1,2 ευρώ το κιλό (+100%) ενώ στα Στάρκιν Ντελίσιους από τα 0,70 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 1,2 ευρώ το κιλό (+71,4%)

Οι αυξήσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές των μήλων Στάρκιν ΠΟΠ Ζαγοράς από τα 1,8-2 ευρώ την περυσινή χρονιά, τώρα πωλούνται από 2,2 έως 2,98 ευρώ το κιλό, ενώ τα απλά Στάρκιν από τα 1,1 – 1,2 ευρώ πέρυσι, φέτος ξεκινούν από τα 1,59 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 2,2 ευρώ το κιλό.

Πορτοκάλια: «Έκρηξη» στις τιμές του χυμού και στην Ελλάδα – Αύξηση πάνω από 90% το 2023
Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές στον χυμού πορτοκαλιού καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.

Πηγή: newsbomb.gr

Πρόσφατα άρθρα

OΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα

Την Τετάρτη 30/9/2026 θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 258.869.403 ευρώ…

28/09/2026

Δημόσιο: Δόθηκε παράταση στον έλεγχο των αξιολογήσεων του 2025

Παράταση μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2026, έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού για την…

28/09/2026

Μουσικά Σχολεία: Από σήμερα οι αιτήσεις για την πρόσληψη εμπειροτεχνών μουσικών

Την πρόσκληση για την πρόσληψη εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16) στα Μουσικά Σχολεία για το διδακτικό…

28/09/2026

ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για τις 97 μόνιμες προσλήψεις ΕΕΠ

Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3ΓΒ/2026 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση…

28/09/2026

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόταση για κατοικίες με ενοίκιο 5 ευρώ/τ.μ. μέσω αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΦΚΑ

Το δεύτερο βίντεο της καμπάνιάς του για τις δυνατότητες αξιοποίησής της περιουσίας του ΕΦΚΑ προς…

28/09/2026

Κεραμέως: Δε θα αλλάξει το επίδομα ανεργίας

«Λήξαν» χαρακτήρισε το θέμα, που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για…

28/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ