Οικονομία

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024: Ανατροπή με νέα κριτήρια στην αίτηση για 10.000 ευρώ

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατέθεσε στη Βουλή τη ρύθμιση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση ανακαίνισης φέρνοντας πολλές αλλαγές, ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης ανακαίνισης για το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στους δικαιούχους του προγράμματος. Αυτή η τροποποίηση έχει ως στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των δικαιούχων.

Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει ότι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50% μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (απαιτούνταν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%). Αυτή η τροποποίηση έγινε για να μην αποκλειστούν οικογένειες με ιδανικά μερίδια στην ιδιοκτησία.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τον τακτικό του προϋπολογισμό, με στόχο την άμεση έναρξη υλοποίησής του.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» με επιδότηση ανακαίνισης στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και επιδοτεί το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα ενοικιαστούν, έως και 40% επί του κόστους των εργασιών και των υλικών ανακαίνισης, με μέγιστο ποσό 10.000€. Έως το 50% της επιδότησης μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή. Επιπλέον, στόχος είναι η αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

Δικαιούχοι και ποσά για την επιδότηση ανακαίνισης

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που είναι ίσο ή υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
Τι περιλαμβάνει η επιδότηση ανακαίνισης στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέχρι 10.000 ευρώ

Τονίζεται ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ