Ανοίγει σημερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Οικονομία

Ανοίγει σημερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης

Σημερα ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για προκαταβολής σύνταξης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Ο λόγος για την πλατφόρμα εκείνη του e-ΕΦΚΑ που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων προκαταβολής σύνταξης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημερα θα δοθούν οδηγίες για τη χρήση της σχετικής πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ.

Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος.

Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν από το Πάσχα, αλλά φαινεται αρκετά φιλόδοξος… Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Επίσης, σημερα πιστώνονται στους λογαριασμούς 25.000 κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα παραμείνει ανοικτή για όσους δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εγκαίρως να τα εκδώσουν. Η προηγούμενη πληρωμή ήταν στις 10 Φεβρουαρίου, όταν καταβλήθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ σε 63.207 κληρονόμους α’ βαθμού των θανόντων συνταξιούχων.

Η επόμενη πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου και αφορά όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Η αίτηση για την προκαταβολή της σύνταξης
1. Η χορήγηση της προκαταβολής έναντι σύνταξης γίνεται κατόπιν υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), με τη συμπλήρωση ειδικού πεδίου προς αυτό σκοπό, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά το χρόνο υποβολής συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας και όπου δηλώνονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

2. Η πρόσβαση του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της παρ. 1 πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4727/2020.

3. Για τη χορήγηση της προκαταβολής έναντι της σύνταξης στα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, ελέγχεται αποκλειστικά και αρκεί να διαπιστωθεί η συνδρομή της ηλικίας και των χρονικών προϋποθέσεων της παραγράφου εκείνης.

4. Για την χορήγηση της προκαταβολής έναντι της σύνταξης στους δικαιούχους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 2 της παρούσας, ελέγχεται η συνδρομή των ελάχιστων προϋποθέσεων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ πρώην Φορέα κύριας ασφάλισης.

5. Για όλες τις περιπτώσεις, η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης προκαταβολής έναντι σύνταξης, καθώς και των αρνητικών προϋποθέσεων της παρ. 7 του άρθρου 2, διαπιστώνεται αποκλειστικά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών φορέων και δεν διενεργείται επιπλέον διασταύρωση των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου. Η ημερομηνία γέννησης, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, η απόφαση πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας και κάθε άλλο έγγραφο ή στοιχείο, το οποίο είναι αναγκαίο για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης προκαταβολής και δύναται να αντληθεί με ηλεκτρονικά μέσα, ιδίως με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, αντλείται χωρίς συμμετοχή του αιτούντος και χωρίς προσκόμισή του σε φυσική μορφή. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

6. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα.

7. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης, χορηγείται μία προκαταβολή σύνταξης.

8. Το ποσό της προκαταβολής καταβάλλεται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, έως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, ελλείψει αυτής, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης από τον e-ΕΦΚΑ. Ειδικά επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, για τις οποίες έχει εκδοθεί γνωμάτευση ΚΕΠΑ με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας για ορισμένο χρόνο, μετά τη λήξη της διάρκειας της αναπηρίας εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 66 του ν. 4144/2013 (Α’ 158), όπως ισχύει.

9. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα με βάση το άρθρο 5 της παρούσας.

10. Η παροχή είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης. Επί του μηνιαίως καταβαλλόμενου ποσού επιβάλλονται οι νόμιμες επί των συντάξεων κρατήσεις.

Άρθρο 4

Εκκρεμείς αιτήσεις

1. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του ν. 4778/2021, υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήματος στον e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020.

2. Η πρόσβαση του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της παρ. 1 πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4727/2020.

3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του άρθρου 7Α του ν. 4387/2016 και της παρούσας απόφασης και περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

α. τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.

β. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος

γ. ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται

4. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα.

5. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης καταβάλλεται μηνιαίως μέχρι την έκδοση προσωρινής ή ελλείψει αυτής, οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, καθώς και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

6. Επί του εφεξής καταβαλλόμενου ποσού επιβάλλονται οι νόμιμες επί των συντάξεων κρατήσεις. Επί των ποσών που καταβάλλονται αναδρομικά δεν επιβάλλεται κράτηση για τον κλάδο ασθένειας, ενώ ο φόρος επιμερίζεται στα φορολογικά έτη που αναλογεί η παροχή.

7. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ