Αθήνα: Οι πιο ακριβές περιοχές στο ενοίκιο - voucherergasia.gr
Οικονομία

Αθήνα: Οι πιο ακριβές περιοχές στο ενοίκιο

Η αναζήτηση οικονομικά προσιτής στέγης έχει καταστεί πρωταρχικό μέλημα για τους κατοίκους της περιοχής της Αττικής, ιδίως για εκείνους των οποίων τα συμβόλαια λήγουν και σχεδιάζουν να μετακομίσουν.

Οι υποψήφιοι ενοικιαστές συχνά ξεκινούν τις έρευνές τους με την αναγνώριση των σημερινών δύσκολων συνθηκών της αγοράς. Εκφράζουν επίγνωση των υψηλών τιμών των ενοικίων, της περιορισμένης διαθεσιμότητας ακινήτων και της έντονης ζήτησης, αλλά εξακολουθούν να ελπίζουν στην εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου με την ιδανική τιμή να βρίσκεται μεταξύ 550€ έως 600€ μηνιαίως, ιδίως στα βόρεια προάστια.

Οπως σημειώνει η «Ημερήσια», την τελευταία πενταετία σημειώθηκε αύξηση των τιμών των ενοικίων κατά 50%. Οι σημαντικότερες αλλαγές στη διαθεσιμότητα προσιτών κατοικιών σημειώθηκαν στα Δυτικά Προάστια, στον Πειραιά και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Ακόμα και περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν εφεδρικές επιλογές για προσιτή κατοικία είναι τώρα φαινομενικά απρόσιτες για πολλές οικογένειες.

Στο κέντρο της Αθήνας, η διαθεσιμότητα οικονομικής οικογενειακής κατοικίας έχει μειωθεί κατά 3,31 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα, μόνο το 14,1% των διαθέσιμων ενοικιαζομένων ακινήτων εμπίπτει στο εύρος τιμών των 600€ το μήνα. Η μείωση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη στα Δυτικά Προάστια, καθώς από 35,58% το 2022, πέφτει σε μόλις 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, γεγονός που τα καθιστά τουλάχιστον 43 ετών. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη περιοχή εντός του κέντρου, τα ακίνητα αυτά μπορεί να είναι μερικώς, πλήρως ή καθόλου ανακαινισμένα.

Ομοίως, στον Πειραιά, μόνο το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν τιμή 600€ ή χαμηλότερη. Η διαθεσιμότητα στην υπόλοιπη Αττική έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, από 27,20% το 2022 σε μόλις 14,7%.

Στα Δυτικά Προάστια, μόνο το 15,8% των ακινήτων που είναι κατάλληλα για οικογένειες είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση στην τιμή των 600€ ή κάτω από αυτήν. Σχεδόν το 43% αυτών των ακινήτων κατασκευάστηκαν πριν από το 1980. Οι πιο προσιτές περιοχές περιλαμβάνουν το Περιστέρι, τους Αγίους Αναργύρους, την Αγία Βαρβάρα και το Ίλιον.

Στην υπόλοιπη Αττική, μόνο το 14,7% των ακινήτων που είναι κατάλληλα για οικογένειες είναι διαθέσιμα στο επιθυμητό εύρος ενοικίου. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα κατασκευάστηκαν μετά το 1990, ενώ ένας σημαντικός αριθμός κατασκευάστηκε μετά το 2000. Περιοχές όπως τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη και η Ραφήνα παρουσιάζουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά οι επιλογές παραμένουν περιορισμένες, ιδίως μετά την πανδημία.

 

Share
Ετικέτες: Αθήναενοίκιο

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ