Αγοράζουν με 9 ευρώ και πωλούν με 10. Αυτή η κατάσταση επικρατεί φέτος στα ελαιοτριβεία της χώρας όπου αναμένεται η φετινή σοδειά της ελιάς με τιμές παραγωγού 9 ευρώ ανά λίτρα, διπλάσια από την περσινή.
Μετά την επεξεργασία ο τενεκές των 17 κιλών θα βγει από το ελαιοτριβείο προς 170 έως και 200 ευρώ, δηλαδή 10-12 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με την «Απογευματινή».
Αυτό σημαίνει ότι στα ράφια της λιανικής πώλησης το λάδι θα αγγίξει δυσθεώρητες τιμές που θα δικαιολογήσουν τον τίτλο τους τελευταίους δυο μήνες, δηλαδή ο «πράσινος χρυσός».
Παράλληλα, η τιμή του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι ίση με την τιμή του Ισπανού παραγωγού, ο οποίος όμως είχε ελάχιστο καρπό στα δέντρα του. Έτσι και στον καταναλωτή, ενώ στην αρχή της χρονιάς έφτανε προς 7-9 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα στα σουπερμάρκετ το ελαιόλαδο πωλείται 17.70 – 15 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τον κ. Μύρων Χιλετζάκη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η σοδειά που θα μαζευτεί σε λίγες ημέρες θα είναι αποκαρδιωτική.
«Σήμερα στην Κρήτη έχουμε 35 βαθμούς, τα δέντρα ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο. Και φαίνεται ότι και τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα».
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα πληρωμής για τέσσερις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής…
«Δεν θέλουμε να λέμε εύκολα λόγια και πολύ περισσότερο δεν θέλουμε να υποσχόμαστε πράγματα που…
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, το…
Εκδόθηκε η 7Κ/2026 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 3.262 θέσεων…
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, το Σώμα ενέκρινε…
Με την επιστροφή των διαδηλωτών στα Προπύλαια και τη σταδιακή αποχώρησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ