Οικονομία

Επιτυχής η έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ – Υπερκάλυψη 4 φορές και άντληση 600 εκατ. ευρώ

Με υπερκάλυψη κατά 4 φορές και επιτόκιο 4,625% ολοκληρώθηκε απόψε με επιτυχία η έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου από τη ΔΕΗ, μέσω του οποίου η εταιρεία άντλησε τελικά το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 500 εκατ.. Οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 φορές πάνω από την αρχική πρόταση.

Όπως αναφέρουν πηγές της επιχείρησης η έκδοση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς την εταιρεία, καθώς πρόκειται για το φθηνότερο ευρωπαϊκό κουπόνι 7ετας που έχει βγάλει εταιρεία με ίδιο credit rating με τη ΔΕΗ από τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, το spread στο ομόλογο της ΔΕΗ είναι το χαμηλότερο που έχει επιτύχει η εταιρεία σε όλα τα ομόλογα που έχει εκδώσει από το 2020 (200 μ.β. χαμηλότερο σε σχέση με τις εκδόσεις του 2020 και του 2021).

Σημειώνεται ακόμη, ότι η πλειονότητα των επενδυτών στο ομόλογο της ΔΕΗ είναι ξένοι, κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χωρίς η ΔΕΗ να έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης κάποιου ομολόγου, καθώς τα δύο ομόλογα που έχει, ήδη λήγουν το 2026 και το 2028 και θα διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με το νέο τρίτο ομόλογο, που λήγει το 2031. Αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν με νέα επιπλέον ρευστότητα το νέο ομόλογο της ΔΕΗ.

Τα 600 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της στο πλαίσιο του αναπτυξιακού business plan του ομίλου. Το πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες.

“Το εμπροσθοβαρές business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, είναι βασισμένο σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία”.

Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να έχει EBITDA 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση των κανόνων για τα προϊόντα και τις μερίδες στα σχολικά κυλικεία

Τροποποιήθηκαν οι κανόνες για τα γραμμάρια και τις μερίδες των προϊόντων και τροφίμων που διατίθενται…

18/09/2026

Σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Κανονικά η υποβολή αιτήσεων

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 είναι πλήρως λειτουργική και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων…

18/09/2026

Νέοι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στην πρόσληψη συνολικά 239 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και…

18/09/2026

Γεωργιάδης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Med Watch για τον έλεγχο ιδιωτικών ιατρείων – Τι αλλάζει για τους πολίτες

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον έλεγχο των ιδιωτικών ιατρείων, όπως ανακοίνωσε ο…

18/09/2026

Έρχονται νέες προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Νέες προσλήψεις ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. «Στον ΔΕΔΔΗΕ , πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μας είναι η…

18/09/2026

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε 95 παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την Κρήτη με 140 εκατ. ευρώ – Δημιουργούνται πάνω από 1.200 νέες θέσεις εργασίας»

Επαφές στο Ηράκλειο πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος…

18/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ