Οικονομία

«Εξοικονομώ 2024»: Ριζικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα

Το ενδεχόμενο να μην οριστούν εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έρχεται προσεχώς εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εφόσον, προχωρήσει το εν λόγω σενάριο θα πρόκειται για το πρώτο «Εξοικονομώ» που δεν θα χρειάζονται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξασφαλιστεί για το πρόγραμμα, σε πρώτη φάση, 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ. ευρώ από το REPowerEU. Επιπλέον, κεντρικό άξονα των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ.

«Οι αντλίες θερμότητας είναι ακόμη πολύ ακριβές για ένα φτωχό νοικοκυριό, όση κι εάν είναι η επιδότηση», τονίζεται.

Η εμπειρία του παρελθόντος (ειδικά από τα χρόνια της ενεργειακής κρίσης και έπειτα) έδειξε ότι πολλά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά εγκατέλειπαν το πρόγραμμα και δεν προχωρούσαν στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους των πρώτων υλών, σε αντίθεση με νοικοκυριά υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Παράλληλα, εκτός από την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το ΥΠΕΝ για τη διευκόλυνση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ 2024» σχεδιάζει να εμπλέξει και Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO).

Η δαπάνη των παρεμβάσεων θα επιδοτείται σε ένα ποσοστό από το πρόγραμμα, ενώ για την ίδια συμμετοχή των νοικοκυριών οι ESCO θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης, από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες για το «Εξοικονομώ» του 2023 ήταν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Share
Ετικέτες: Εξοικονομώ 2024

Πρόσφατα άρθρα

ΚΑΠ: Άνοιξε η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τέσσερις παρεμβάσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα πληρωμής για τέσσερις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής…

21/10/2026

Χατζηδάκης: Μακροχρόνια φροντίδα, συντάξεις και δημογραφικό στο πρόγραμμα της ΝΔ

«Δεν θέλουμε να λέμε εύκολα λόγια και πολύ περισσότερο δεν θέλουμε να υποσχόμαστε πράγματα που…

21/10/2026

Γ. Γεραπετρίτης: Tο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, το…

21/10/2026

ΑΣΕΠ 7Κ 2026: Βγήκε η προκήρυξη για 3.262 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο

Εκδόθηκε η 7Κ/2026 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 3.262 θέσεων…

21/10/2026

Ψήφισμα του δήμου Αθηναίων για τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, το Σώμα ενέκρινε…

21/10/2026

Ολοκληρώθηκε με τεράστια συμμετοχή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Με την επιστροφή των διαδηλωτών στα Προπύλαια και τη σταδιακή αποχώρησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν…

21/10/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ