Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις - voucherergasia.gr
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Σήμερα η ΑΑΔΕ πρόκειται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ακολουθήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις. Πρώτη φορά 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από το σύστημα.

Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Όπως προβλέπει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια με τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.

Πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

  1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
  4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ