Γεωργιάδης εκπρ. (Νέο ΙΝΚΑ): Σε θετική κατεύθυνση τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας - voucherergasia.gr
Οικονομία

Γεωργιάδης εκπρ. (Νέο ΙΝΚΑ): Σε θετική κατεύθυνση τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS, o Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ). «Εμείς κρίνουμε ότι τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση» επισήμανε. Για την επανεκκίνηση στην αγορά ρεύματος το 2024 με τα «χρωματιστά» τιμολόγια έδωσε κατευθύνσεις για το τι θα πρέπει να συνυπολογήσει ο καταναλωτής ως βασικό κριτήριο στην επιλογή του, πέρα από την τιμή της κιλοβατώρας.

Για τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας σημείωσε πως « έχουν αργήσει να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Εδώ και τρία χρόνια εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Καταναλωτών και Καταναλωτικών Ενώσεων και εσείς οι δημοσιογράφοι αποτυπώνετε σε ρεπορτάζ που κάνετε την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τον πληθωρισμό απληστίας. Πολλά από αυτά τα στοιχεία, ειδικά για τα βρεφικά γάλατα, τις πάνες, τα απορρυπαντικά, είναι γνωστά στο υπουργείο Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2023 και γι αυτό επιβλήθηκαν τα δύο μεγαλύτερα πρόστιμα τον Σεπτέμβριο σε δύο εταιρείες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στον τομέα των απορρυπαντικών».

Δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση στην τιμή που θα εισαχθεί το προϊόν από το εξωτερικό – Μικρή η ελληνική αγορά και ο ανταγωνισμός

Όπως ανέφερε «το πλαφόν είναι στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση στην τιμή που θα εισαχθεί το προϊόν από το εξωτερικό».

Εξήγησε πως «οι τιμές είναι ακριβές γιατί η ελληνική αγορά είναι μικρή. Συνεπώς μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικοί κολοσσοί δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να είναι ανταγωνιστικοί ως προς τις τιμές, δηλαδή να πουλούν με χαμηλό περιθώριο κέρδους».

«Από τον Μάρτιο θα αποτυπωθούν τα μέτρα στις τιμές στο ράφι – Έχουμε πολύ υψηλό ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα»

Επιπλέον πρόσθεσε για την εφαρμογή των τεσσάρων μέτρων κατά της ακρίβειας και τα προϊόντα που αφορούν «μην ξεχνάμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις, τα μέτρα θα ισχύσουν από το Μάρτιο γιατί έχει δοθεί μια περίοδος προσαρμογής που είναι εύλογο γιατί έχουν τιμολογηθεί αυτά τα προϊόντα. Από την άλλη έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές υπόλοιπες χώρες.

Ιδιαίτερα επισήμανε πως «όταν υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, συμπαρασύρουν τις τιμές προς τα κάτω, ενώ αντίστοιχα αναγκάζονται και οι πολυεθνικές εταιρείες τα επώνυμα προϊόντα να τα έχουν σε φθηνότερη τιμή. Όταν δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό διείσδυσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, μπορούν και πουλούν ανεξέλεγκτα.

Τι πρέπει να συνυπολογήσει ο καταναλωτής στην επιλογή τιμολογίου ρεύματος

Για την επανεκκίνηση στην αγορά ρεύματος το 2024 με τα «χρωματιστά» τιμολόγια ανέφερε:

«Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, κατανάλωσης έως 500 κιλοβατώρες για τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε μια πρώτη εικόνα. Σαφώς είναι πιο φτηνά τα κίτρινα τιμολόγια διαφόρων εταιρειών (κυμαινόμενα), τα πράσινα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών έχει υποπέσει αυτόματα, τα μπλέ έχουν μία προσφορά από εταιρείες και είναι 14,9 σεντς η κιλοβατώρα το πιο φθηνό και μπορεί να φθάσει στα 16 και στα 17 σεντς».

Ωστόσο συμβούλεψε:

Θα πρέπει ο καταναλωτής να συνυπολογήσει ως βασικό κριτήριο για το πού θα επιλέξει – Τι κατανάλωση κάνειτο πάγιοεάν κάνει χρήση νυχτερινής κατανάλωσης (ΔΕΗ και ΕΛΙΝ προσφέρουν φθηνότερη νυχτερινή κατανάλωση)

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ