Πόσο θα μας κοστίσουν οι νέες ταυτότητες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Οικονομία

Πόσο θα μας κοστίσουν οι νέες ταυτότητες

Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι και κάρτες του πολίτη που θα έχουν ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία θα αρκεί για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομεί σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δισ. για να το επενδύσει πιο παραγωγικά», σημειώνει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών:

Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

«Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019».

Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

«Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας;».

Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

«Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 ευρώ για 15 έτη (10+5). Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)».

Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός;

«Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις».

Share
Ετικέτες: νέες ταυτότητες

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ