Λήγει στις 3 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Πόθεν Έσχες για το 2026, για περίπου 300.000 υπόχρεους.
Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας pothen.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet. Πριν από την οριστικοποίηση, απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, καθώς και συμπλήρωση όσων πληροφοριών δεν έχουν αντληθεί αυτόματα.
Πόθεν έσχες υποχρεούνται να υποβάλουν συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων που κατέχουν θέσεις ή ιδιότητες στον δημόσιο, πολιτικό, δικαστικό και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Στους υπόχρεους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πολιτικά πρόσωπα, αιρετοί, ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και στελεχών, καθώς και επαγγελματίες που υπάγονται στις σχετικές διατάξεις.
Το ποιοι οφείλουν να υποβάλουν δήλωση καθορίζεται από τη συγκεκριμένη ιδιότητα κάθε προσώπου και τις προβλέψεις του νόμου 5026/2023.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και τη Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), όπου προβλέπεται. Η δήλωση αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ενώ ειδικές υποχρεώσεις προβλέπονται και για τους συζύγους ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, καθώς και για τα ανήλικα τέκνα.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν ανακρίβειες ή παραλείψεις, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις πριν από την οριστικοποίηση. Η ευθύνη για την πληρότητα και την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων παραμένει στον υπόχρεο.
Σε περίπτωση που χρειαστούν διορθώσεις, προβλέπεται περιθώριο ενός μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες
Η δυνατότητα τροποποίησης, δεν ισοδυναμεί με παράταση της αρχικής προθεσμίας. Για τον λόγο αυτό, οι υπόχρεοι καλούνται να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία και να επιβεβαιώσουν ότι η δήλωσή τους έχει οριστικοποιηθεί επιτυχώς.
Οι πληρωμές με κάρτες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με τις συναλλαγές να…
Σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων αναβάθμισε η ΕΜΥ την προειδοποίηση που εξέδωσε την Κυριακή…
Πάνω από τον στόχο κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα και το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού…
Aπό χθες Κυριακή 25 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι σταθμοί «Εθνική Άμυνα»,…
Ψηφιακό σαφάρι για τις «ορφανές» κληρονομιές ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με ηλεκτρονικές…
Συνεχίζεται η κινητικότητα στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) να…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ