Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο - voucherergasia.gr
Οικονομία

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο

Μειωμένες είναι για τον Φεβρουάριο οι κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δεδομένου ότι οι τιμές που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους παρόχους είναι επίσης μειωμένες έως και κατά 65% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσον αφορά στα νοικοκυριά, για τις πρώτες 500 kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh (40€/MWh) από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Η κατηγορία αυτή αφορά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Οπως προκύπτει, καταργούνται οι επόμενες δύο κλίμακες κατανάλωσης (500-1.000 kWh και πάνω από 1.000 kWh) και για τις καταναλώσεις πάνω από 500 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση, ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά -αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση- ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρίας χωρίς επιδότηση.

Οσον αφορά στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 88€/MWh. Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20€/MWh, ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40€/MWh.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας και ειδικά στις τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της επιβολής πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ