Οικονομία

Στουρνάρας: Στο 2% το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του 2025

Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων το 2025 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης ΣΤουρνάρας.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το Βloomberg, ο επικεφαλής της ΤτΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι θεωρεί “λογική” μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μετά από δύο μειώσεις βρίσκεται σήμερα στο 3,25%.

Για το 2025 ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε και νέες μειώσεις επιτοκίων εφόσον συνεχίσει ο πληθωρισμός την πτωτική του πορεία και υπό την αίρεση απρόβλεπτων εξελίξεων.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο ίδιος επισήμανε ότι έως το τέλος του 2025 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει υποχωρήσει στο λεγόμενο “ουδέτερο επίπεδο”. Κληθείς να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, ο κ. Στουρναρας ανέφερε ότι ο υπολογισμός του δεν είναι ευχερής παρά ταύτα όπως είπε πως «2% το επιτόκιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουδέτερο».

Πρόσφατα άρθρα

Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η…

10/09/2026

Αγιασμός στα σχολεία 2026: Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια

Mε το πρώτο κουδούνι να χτυπά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναζητούν…

10/09/2026

ΔΥΠΑ: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το ειδικό εποχικό βοήθημα 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Ανοίγει σήμερα στις 11:00, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό…

10/09/2026

Θεσσαλονίκη: Κάρτες για δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία σε πάνω από 4.000 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Θεσσαλονίκη: Κάρτες για δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία σε πάνω από 4.000 μαθητές Δευτεροβάθμιας…

09/09/2026

Επιστροφή στα θρανία: Οδηγίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για λιγότερη μυοσκελετική επιβάρυνση

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) υπενθυμίζει σε γονείς,…

09/09/2026

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

Σοκ στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη από ανακοπή καρδιάς…

09/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ