Tέλος επιτηδεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ενστάσεις και την απαλλαγή - voucherergasia.gr
Οικονομία

Tέλος επιτηδεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ενστάσεις και την απαλλαγή

Μέχρι τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου μπορούν συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να υποβάλουν ένσταση για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Η προθεσμία αυτή αφορά εκείνους  που προχώρησαν το 2022 σε προσλήψεις προσωπικού αλλά δεν έλαβαν κάποια ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης επισημαίνεται πως για να είναι εφικτή η  διαδικασία υποβολής ενστάσεων  αναφορικά με την  εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία στο Πληροφοριακό Σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ και να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή pdf, προς διακρίβωση των ισχυρισμών της πλήρωσης των προϋποθέσεων του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης.

Επίσης το ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει πως τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία για τις ενστάσεις του τέλους επιτηδεύματος είναι τα εξής:

Έτος – Μήνας (Εντός των διαχειριστικών περιόδων) – ΑΦΜ εργαζόμενου –

Επώνυμο – Όνομα – Αναλογία ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση

και Επιλογή Αιτιολογίας Από Παραμετρική Λίστα.

Στο πεδίο [ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ]  οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν  το μέγεθος της πλήρους απασχόλησης για συγκεκριμένο μήνα σύμφωνα με τα παρακάτω:

-Η πλήρης απασχόληση είναι δεκαδικός αριθμός με 7)δεκαδικά ψηφία με στρογγυλοποίηση στο έβδομο δεκαδικό.

-Η πλήρης απασχόληση λογίζεται μονάδα (1) για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για ένα ημερολογιακό έτος με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

-Η πλήρης απασχόληση λογίζεται ένα δωδέκατο (1/12) ή 0,0833333 για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για ένα ολόκληρο μήνα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερών του μήνα.

-Η πλήρης απασχόληση λογίζεται 1/12/[αριθμός ημερών μήνα] (1/12/31 ή 1/12/30 ή 1/12/29 ή 1/12/28, δηλαδή 0,0026882 ή 0,0027778 ή 0,0028736 ή 0,0029762 αντίστοιχα) για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για μια ημέρα ενός συγκεκριμένου μήνα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος απασχολείται για έναν ολόκληρο μήνα με πλήρη απασχόληση, τότε στο πεδίο [ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ] θα συμπληρώσετε την τιμή 0,0833333. Σε περίπτωση που εργαζόμενος απασχοληθεί με πλήρη απασχόληση για 20 ημέρες κατά το μήνα Νοέμβρη, τότε στο ανωτέρω πεδίο θα συμπληρωθεί η τιμή 20 Χ (1/12/30) = 0,0555556.

Στο πεδίο [ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ] οι υπόχρεοι  θα επιλέξουν από λίστα το λόγο για τον οποίο τα πραγματικό μέγεθος της πλήρους απασχόλησης που καταχωρήσατε στο πεδίο [ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ] διαφέρει από το μέγεθος της πλήρους απασχόλησης για τον ίδιο Εργαζόμενο-Έτος-Μήνα που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και το οποίο εντοπίζουν  στην ενότητα [Εξαγωγή Στοιχείων].

Με κλικ στο κουμπί [Αποθήκευση], ανοίγει κάθε φορά η καρτέλα συμπλήρωσης στοιχείων για νέα καταχώρηση εργαζόμενου.

Διευκρινίζεται πως δεν θα επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων εάν το ΑΦΜ είναι ήδη στους δικαιούχους απαλλαγής, εάν η υποβολή δεν είναι εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, εάν η υποβολή αφορά περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης συμφωνούν με τα τηρούμενα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η ανακοίνωση του ΕΡΓΑΝΗ 

Υπενθυμίζεται πως το ΕΡΓΑΝΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση για τη διαδικασίας ενστάσεων  αναφορικά με την εξαίρεση από Τέλος Επιτηδεύματος. « Από την Παρασκευή 04-08-2023, είναι διαθέσιμη στο περιβάλλον του Π.Σ. Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδικασία υποβολής ένστασης αναφορικά με την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ.3 του αρ.4 της ΚΥΑ Α.1040/31.03.2023 (ΦΕΚ Β’ 2122).

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. Εργάνη και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Π.Σ. Εργάνη» σημείωσε το ΕΡΓΑΝΗ

Οι οδηγίες του ΕΡΓΑΝΗ  για τις ενστάσεις

Επίσης το ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει για την  ένσταση αναφορικά με  την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος  τα εξής:

Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων πραγματοποιείται με την συμπλήρωση των υποχρεωτικών πεδίων ανά ενότητα και την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε μορφή αρχείου *.pdf, προς διακρίβωση των ισχυρισμών της πλήρωσης των προϋποθέσεων του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ενστάσεις υποβάλλονται από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ.3 του αρ.4 της ΚΥΑ Α.1040/31.03.2023 (ΦΕΚ Β’2122) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο ΠΣ
ΕΡΓΑΝΗ.

Οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιούν είσοδο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μέσω της ιστοσελίδας https://eservices.yeka.gr/

1.Εξαγωγή Στοιχείων

Τα στοιχεία πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις που έχουν αύξηση πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25%.

Από το μενού [Εξαγωγή Αρχείων] ή από την κυρίως οθόνη [Αρχική Σελίδα] [Εξαγωγή Αρχείων] οι εξωτερικοί χρήστες (εργοδότες) έχουν πρόσβαση σε τρείς (3) αναλυτικές καταστάσεις από τις οποίες με εφαρμογή φίλτρων εξάγονται τα στοιχεία πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ελέγξτε προσεχτικά τα παραπάνω στοιχεία, με σκοπό να εντοπίσετε περιπτώσεις που αυτά δεν συμφωνούν με τα πραγματικά και υποβάλλετε ένσταση εφόσον βάση των πραγματικών στοιχείων υπάρχει αύξηση κατά τουλάχιστον 25% της πλήρους απασχόλησης.

2.Καταστάσεις Εξαγωγής Στοιχείων

(Τέλος Επιτηδεύματος) με Αναλογία Ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση ανά Έτος,

(Τέλος Επιτηδεύματος) με Αναλογία Ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση ανά Έτος, Μήνα, ΑΦΜ Εργαζόμενου

Δίνεται η δυνατότητα τα στοιχεία πλήρους απασχόλησης των παραπάνω καταστάσεων να εξάγονται σε αρχείο μορφής *.csv

3.Διαδικασία Υποβολής Ενστάσεων

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν  το μενού: [Ειδικά Έντυπα] -> [Ενστάσεις Απαλλαγής Τέλους Επιτηδεύματος]-> [Εισαγωγή] ή από στην αρχική οθόνη επιλέξτε [Ειδικά Έντυπα] -> [Εισαγωγή Ένστασης]

Συμπλήρωση υποχρεωτικών πεδίων

Παράρτημα: Επιχείρησης/Εργοδότη – μόνο Έδρα δηλ. Παράρτημα 0,

Είδος Αίτησης:[Ένσταση σχετικά με την τήρηση του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος],

Οικονομικό Έτος: Επιλογή Οικονομικού Έτους <<[Έτος: 2022]>> και στην συνέχεια [Εισαγωγή].

Στοιχεία Φόρμας: είναι συμπληρωμένα ή συμπληρώνονται από το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της Ένστασης Απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ενότητα [Στοιχεία Αίτησης]: Περιλαμβάνει στοιχεία Επιχείρησης/Εργοδότη, Παραρτήματος και Στοιχεία Ένστασης.

-Τα στοιχεία Επιχείρησης/Εργοδότη, Παραρτήματος είναι συμπληρωμένα μέσω της διαλειτουργικότητας, ή αφορούν στοιχεία υποβολών, τα οποία συμπληρώνονται μια φορά για κάθε παράρτημα της επιχείρησης και σε κάθε επόμενη υποβολή είναι προ-συμπληρωμένα

-Στοιχεία Ένστασης, αφορούν την Διαχειριστική Περίοδο Από – Έως. Παρέχονται προ-συμπληρωμένα μέσω της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ, με υποχρεωτικά πεδία για συμπλήρωση το Email Επικοινωνίας και Κείμενο Ένστασης.

-Ενότητα [Στοιχεία Εργαζομένων για Διόρθωση]:

Εδώ οι υπόχρεοι  θα  πρέπει να συμπληρώσουν μόνο τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης ανά έτος, μήνα και εργαζόμενο, όπου οι πραγματικές τιμές της πλήρους απασχόλησης διαφέρουν από αυτές που σύμφωνα με το σημείο 1 (Εξαγωγή Στοιχείων)τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία είναι:

Έτος – Μήνας (Εντός των διαχειριστικών περιόδων) – ΑΦΜ εργαζόμενου – Επώνυμο – Όνομα – Αναλογία ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση και Επιλογή Αιτιολογίας Από Παραμετρική Λίστα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ