Οικονομία

Θεοδωρικάκος: Ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πιο αποτελεσματικούς έλεγχους

Στον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των τιμών και μηδενισμού του πληθωρισμού τροφίμων, από την πλευρά των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας Εμπορίου, αναφέρθηκε μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και προσέθεσε ότι βασική αποστολή του υπουργείου είναι η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μέσα από τη σχεδιασμένη επαναβιομηχάνιση, την έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη προσέλκυση επενδύσεων για παραγωγή πλούτου και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι, στόχος της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι, τουλάχιστον, 1.500 ευρώ.

Ο οδικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση των τιμών και για τον μηδενισμό του πληθωρισμού τροφίμων ο υπουργός περιέγραψε τις δράσεις ως εξής:

– Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα e-katanalotis όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να συγκρίνει τιμές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα.

– Στηρίζουμε τις ανεξάρτητες αρχές και τον ελεγκτικό μηχανισμό και κάνουμε στοχευμένους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης που έχουν επεκταθεί έως το τέλος του έτους, συνέχισε.

– Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το καταναλωτικό κίνημα και με την υγιή επιχειρηματικότητα, τόνισε ο υπουργός ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ανώτερων προστίμων για σοβαρές παραβιάσεις του νόμου. «Από τον κύκλο επαφών που έχω κάνει θέλω να εκφράσω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πηγαίνουμε σε θετικές εξελίξεις και αποκλιμάκωση των τιμών» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για τον ΦΠΑ απάντησε ότι από τη μείωσή του θα χάσει το κράτος ένα τεράστιο έσοδο χωρίς να ωφεληθεί ο καταναλωτής. «Θεωρώ ότι ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι», προσέθεσε.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως έλεγαν κάποτε κάποιοι και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η βάση της εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πρόσφατα άρθρα

Thessaly Pass και Evros Pass 2026: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων

Άρχισε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία αιτήσεων για τα προγράμματα Thessaly Pass 2026 και…

27/09/2026

Επιδόματα: Ποια θα πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΑ

Πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, με αυτή να είναι προγραμματισμένη για την…

27/09/2026

Αυξήθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών – Πού φεύγουν τα λεφτά

Αύξηση στις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφηκε το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας…

27/09/2026

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου η φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Αυγούστου…

27/09/2026

Επίδομα παιδιού: Πληρώνεται την προσεχή εβδομάδα η τέταρτη δόση

Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης του επιδόματος παιδιού…

27/09/2026

ΑΑΔΕ: Έως 31/10 η αίτηση για εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων εξωτερικού

Η ΑΑΔΕ, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των ενδιαφερομένων και με στόχο μια πιο ευέλικτη διαδικασία, διευρύνει σημαντικά το…

27/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ