Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι... αγρότες - Οι αλλαγές που έρχονται - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΑγροτικάΟικονομία

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι… αγρότες – Οι αλλαγές που έρχονται

Μέσα από το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε, θα δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες να ενταχθούν προαιρετικά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για να λάβουν επικουρική και εφάπαξ. Αν ενταχθούν όμως θα μείνουν μετά στον κλάδο αυτό υποχρεωτικά.

Αυτή είναι μία μόνο από τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο οι αγρότες φαίνεται πως θα είναι από τους ευνοημένους, αφού ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του δεδομένα και συνθήκες που σχετίζονται με την πραγματική ζωή και την καθημερινότητα.

Γενικότερος στόχος της κυβέρνησης – όπως τονίζεται- είναι να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή, να αυξηθεί ο πραγματικός αριθμός των αγροτών στη χώρα, αλλά και να επιστρέψουν στις καλλιέργειες, όσοι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών δεν το έπρατταν τα τελευταία χρόνια για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, το Υπουργείο υιοθετεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου να μην χάσουν ούτε το δικαίωμα σύνταξης, ούτε όμως και τη δυνατότητα συνέχειας άσκησης αγροτικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον οι κατ’ επάγγελμα συνταξιούχοι αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, έχουν το δικαίωμα, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουν το ποσό του 70% από τη σύνταξή τους, σε συνδυασμό με τα έσοδα από τη συνέχεια των αγροτικών ασχολιών τους.

Μεγαλύτερη μερίδα κοινού βεβαίως απασχολεί η ρύθμιση για όσους δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες κι έχουν φθάσει στη σύνταξη. Για αυτή την ομάδα, οι αρχικές ρυθμίσεις νόμων προέβλεπαν ότι εφόσον εμφανίζουν οποιαδήποτε έσοδα από παράλληλες αγροτικές δραστηριότητες, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα στη σύνταξή τους. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη ενός πλαφόν της τάξεως των 5.000 ευρώ, τα οποία και οι συνταξιούχοι που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για αγροτικές δραστηριότητες.

Στο τελικό σχέδιο νόμου ωστόσο, το Υπουργείο ανέβασε το συγκεκριμένο πλαφόν στα 10.000 ευρώ, επιτρέποντας στους συνταξιούχους που δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες να ασκούν και αγροτική δραστηριότητα που να τους επιτρέπει στοιχειώδη ετήσια έσοδα.

Το σκεπτικό του Υπουργείου, είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής ανθρώπων στην ύπαιθρο, αλλά και ενασχόλησής τους με τις αγροτικές δραστηριότητες. Με μια δεύτερη ανάγνωση, το Υπουργείο προσδοκά ότι ενδεχομένως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ενισχύσουν και την τόνωση της υπαίθρου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ