Αυριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στο Φανάρι - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πνευματικά

Αυριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στο Φανάρι

Αγωνία τέλος στις αρχές της εβδομάδας για την Εκκλησία της Κρήτης καθώς η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  που συνεδριάζει στο Φανάρι από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου μέχρι και τις 13 του μηνός, θα εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο μεταξύ των τριών Μητροπολιτών τα ονόματα των οποίων προέκρινε η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας.

Το τριπρόσωπο καταρτίστηκε στη διάρκεια μιας ιστορικής και πρωτόγνωρης διαδικασίας και μάλιστα με εκπλήξεις αφού δεν συμπεριελήφθη σε αυτό ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας που θεωρούνταν ένα από τα φαβορί συμφωνα με το newshub.gr.

Έτσι, οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (με 7 ψήφους), Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (με 7 ψήφους) και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος (με 5 ψήφους) είναι εκείνοι που διεκδικούν τον χηρεύοντα Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κρήτης, μετά την απόφαση να παυθεί από τα καθήκοντα του, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και ηλικίας κατατασσόμενος πλέον στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες, ο πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Να θυμίσουμε πως η παρούσα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σύνθεση της Συνόδου στο Φανάρι που θα εκλέξει το νέο Ποιμενάρχη μας περιλαμβάνει τους:

1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος

3. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος

4. Ατλάντας κ. Αλέξιος

5. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων

7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ

8. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας

9. Σασίμων κ. Γεννάδιος

10. Κρήνης κ. Κύριλλος

11. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ

12. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Εξ αυτών, δυο Ιεράρχες, οι Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα την Ανατολική Κρήτη.

Από τους Μητροπολίτες του τριπρόσωπου θεωρούνται ως έχοντες τις περισσότερες πιθανότητες, και μάλιστα μοιρασμένες, για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, οι κύριοι Αμφιλόχιος και Ευγένιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι Ιεράρχες της Συνόδου θα αξιολογήσουν το έργο καθενός εκ των τριών Μητροπολιτών, θα λάβουν σαφώς υπόψην τις ψήφους που τους έδωσαν οι Κρήτες Ιεράρχες, και βέβαια τις ικανότητες καθενός  να κρατήσει στα χέρια του και να πάει μπροστά την Αρχιεπισκοπή της Κρήτης ,όπου παραμένουν εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα πολλά και σοβαρά ζητήματα.

Μετά την εκλογή του ο κρητικός Ιεράρχης θα ταξιδέψει ως την Κωνσταντινούπολη για να δώσει το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα.

Να σημειώσουμε πως η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα ανακοινώσει το όνομα του εκλεγέντος στον Προεδρεύοντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και θα ενημερώσει  σχετικά και την Ελληνική Κυβέρνηση. Στο Ηράκλειο θα ανακοινωθεί επίσημα στα ΜΜΕ μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης, έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Ο εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η εγκαθίδρυση του κατά συνέπεια γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, στη λαμπρή εκκλησιαστική τελετής της ενθρόνισης  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Σειρά μετά η εκλογή νέου Μητροπολίτη

Αφότου μάθουμε το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και ολοκληρωθεί το τυπικό και ουσιαστικό μέρος της εγκατάστασης του στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο θα ξεκινήσει ένας κύκλος διεργασιών για τη χηρεύουσα θέση στη Μητρόπολη που άφησε πίσω του.

Οι πληροφορίες του Newshub.gr αναφέρουν πως εάν εκλεγεί ο κ. Αμφιλόχιος νέος μητροπολίτης στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου θα εκλεγεί κάποιος από τους Κρήτες Αρχιμανδρίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εάν όμως εκλεγεί ο κ. Ευγένιος τότε ίσως δούμε τον Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο να αναλαμβάνει νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ακόμα στους εκκλησιαστικούς κύκλους ακούγονται προς προαγωγή , πέρα από το όνομα του Επισκόπου Κνωσού και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κ. Προδρόμου, εκείνα του Αρχιμανδρίτη κ Μεθοδίου Βερνιδάκη, Πρωτοσυγκέλλου σήμερα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής,  καθώς και του Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ