Ο Πρόδρομος Ξενάκης παμψηφεί, νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Κατηγορίες: Πνευματικά

Ο Πρόδρομος Ξενάκης παμψηφεί, νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Μεγάλη μέρα σήμερα για το Ρεθυμνο, καθώς η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έχοντας για πρώτη φορά στην κεφαλή της το νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο, ανέδειξε ως νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον κ. Πρόδρομο και μάλιστα παμψηφεί!

Τα σενάρια ήταν αρκετά, όμως ο κ. Πρόδρομος, ο οποίος ήταν συνυποψήφιος για τη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μαζί με τους Επισκόπους Δορυλαίου κ. Δαμασκηνο και Ευμενείας και ηγούμενο της Μονής Γουβερνέτου, κ. Ειρηναίο.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης

Ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Κνωσού κ  Πρόδρομος (κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης) γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου, στις  3η Νοεμβρίου 1979. 
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του , φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ᾽ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001.
Κατόπιν  εντολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέβη, κατά τη διετία 2010 – 2012, στο Κολλέγιο του Αγίου Πατρικίου στο Maynooth της Ιρλανδίας, όπου παρακολούθησε και περάτωσε επιτυχώς Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιβλική Θεολογία, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου τον Ιανουάριο του 2005 από τον τότε  Επίσκοπο Κνωσού (νυν  Μητροπολίτη Γορτύνης καί Αρκαδίας) κ. Μακάριο και χειροτονήθηκε διάκονος τον Ιούνιο του  2005 από τον τότε Επίσκοπο Κνωσού και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο.
Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον Ιανουάριο του 2013, προχειρισθείς την ίδια ημέρα σε Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του πρώην Αρχιεπισκόπου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιερατικός Επίτροπος της Α’ Αρχιερατικής Περιφερείας, Γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος αυτής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Υπεύθυνος Νεότητος και παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΤΟ ΦΩΣ» της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Υπηρέτησε την Ιερά Σύνοδο από τις θέσεις του Κωδικογράφου (Ιανουάριος 2008 – Σεπτέμβριος 2010), του Υπογραμματέως (Σεπτέμβριος 2010 – Οκτώβριος 2016) και του Αρχιγραμματέα (από Οκτώβριο 2016 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης, μέλος και γραμματέας διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών της Ιερά Συνόδου.

Μετείχε σε Αντιπροσωπείες της Εκκλησίας Κρήτης στα Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ελληνική Κυβέρνηση και είναι μέχρι σήμερα υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Συνόδου.
Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ