Όσιος Χατζή Ανανίας: Πλήθος κόσμου στην εορτή του σύγχρονου αγίου (Video, photos) - voucherergasia.gr

Όσιος Χατζή Ανανίας: Πλήθος κόσμου στην εορτή του σύγχρονου αγίου (Video, photos)

Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Κρήτης, έφτασε σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής στις Μάλλες για να γιορτάσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Εορτή του Θεοφόρου και Θαυματουργού Πατρός ημών Οσίου Χατζή Ανανία.

Στην εορτή πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλος και παρευρέθηκε πλήθος ιερέων, ένας εκ των οποίων, ο πατήρ Εμμανουήλ Ραπτάκης πνευματικό παιδί του αείμνηστου Γέροντα Ιωαννίκιου Ανδρουλάκη ο οποίος έκανε γνωστό τον Όσιο Χατζή-Ανανία στα πέρατα του κόσμου.

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος που πάρα πολλά χρόνια πριν από την κοίμηση του ύμνησε και δόξασε τον όσιο Χατζή Ανανία όσο κανείς άλλος και που τώρα βρίσκεται μαζί του στην βασιλεία των ουρανών έλεγε:

«Η Εξακουστή είναι το Μοναστήρι του Αγίου, είναι ο ιδρυτής της Μονής, ο 1ος Κτήτορας. Είναι το σπίτι Του, είναι ο φυσικός Του χώρος. Εκεί πρέπει να κτιστεί περικαλλής Ναός αφιερωμένος στην χάρη Του, εκεί να τον εορτάζουμε. Ο Άγιος θαυματουργούσε εν ζωή και δεν σταμάτησε ούτε μετά την κοίμηση Του».

[blockquote style=”3″]Δείτε Ακόμη: 1. Μητροπολίτης Κύριλλος: Έχουμε κάνει αναφορά στο Πατριαρχείο για την αγιοποίηση του Χατζή Ανανία (Video) 2. Τα θαύματα του Οσίου Χατζή Ανανία[/blockquote]

Αμέτρητα τα θαύματα του Οσίου Χατζή Ανανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αμέτρητες οι μαρτυρίες για την παρουσία του Οσίου και αμέτρητα τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη τα οποία ένιωσαν έντονα την παρουσία του αγίου στην ζωή τους. Όλοι αυτοί ήταν σήμερα εκεί, σε ένα μοναστήρι που γέμισε από κόσμο και αυτή είναι και η τρανταχτή απόδειξη του δίκαιου αιτήματος για την αγιοκατάταξη του Χατζή Ανανία.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια του Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλου, ο οποίος εξύμνησε τον Όσιο Χατζή Ανανία για την εν Χριστώ ζωή του, καθώς και τον γέροντα Ιωαννίκιο Ανδρουλάκη ο οποίος ήταν εκείνος που αξιώθηκε να κάνει την ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου και μέσα από την ασκητική ζωή του, μέσα από τις προσευχές και τις μεσιτείες του στον Άγιο, βοήθησε ώστε να γίνουν δεκάδες θαύματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε τρία βιβλία που γράφτηκαν για τον Όσιο Χατζή Ανανία.

Δείτε τα Χαρακτηριστικά Video και Φωτογραφίες

   

Ποιος Είναι ο Όσιος Χατζής Ανανίας

Ο Όσιος Χατζή-Ανανίας εκ Μαλλών, κατά κόσμον Αντώνιος Μπαρμπεράκης, γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες Ιεράπετρας, από γονείς ευσεβείς τον Ιωάννη και την Αθηνά.

Από βρέφος είχε Θεία Χάρη. Ήταν μόλις 2 μηνών και αρνιόταν πεισματικά να θηλάσει Τετάρτες και Παρασκευές . Ο Αντώνιος δεν έμαθε γράμματα, αλλά από μικρός είχε έφεση στα ιερά γράμματα και επιθυμούσε να περιβληθεί το αγγελικό σχήμα. Από παιδάκι απομακρυνόταν από το χωριό σε ερημικές τοποθεσίες, μέσα σε σπηλιές, ακόμα και για ημέρες, για να προσευχηθεί στο Θεό και απέφευγε κάθε σωματική απόλαυση.

Περίπου 14 ετών και ενώ έβοσκε τα ζώα της οικογένειας του, μία ξαφνική μπόρα τον ανάγκασε να καταφύγει σε ένα σπήλαιο. Εκεί αποκοιμήθηκε και είδε όνειρο την Παναγία να του λέει με γλυκύτητα ότι βρίσκεται στο σπήλαιο και να ψάξει να την βρει. Έψαξε και βρήκε την εικόνα της Παναγίας και με την βοήθεια του πατέρα του μετέτρεψε εκείνο ο σπήλαιο σε μικρό ναό, όπου αργότερα ο ίδιος ίδρυσε την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής.

Λίγο αργότερα αναχώρησε για τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στον Καψά Σητείας όπου αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο Θεό, έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Ανανίας. Έγινε ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντα Ιωσήφ του Γεροντογιάννη και έδωσε τη καρδιά και τη ψυχή του, στο πνευματικό αγώνα με αδιάλειπτη προσευχή, συνεχείς εξαντλητικές νηστείες και αγρυπνίες.

Ήταν πάντα ταπεινός, περπατούσε ξυπόλυτος, φορούσε όλο το χρόνο τρίχινο χονδρό ρούχο για να ταλαιπωρεί το σώμα του, κοιμόταν πάνω σε ακατέργαστο δέρμα προβάτου και για προσκέφαλο είχε μια κακόβολη πέτρα. Κρέας, ψάρι, αυγό και τυροκομικά δεν έφαγε ποτέ, λάδι έτρωγε μόνο Σάββατο και Κυριακή και τις μεγάλες εορτές καλαμάρια.

Το 1870 αναχωρεί για τους Αγίους Τόπους όπου ασκήθηκε πνευματικά στα πανάγια προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Θα βαπτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό και δικαίως θα χαρακτηριστεί Χατζής και Προσκυνητής.

Επτά χρόνια αργότερα το 1877, επιστρέφει στις Μάλλες και στο σημείο που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας. Εκεί ξεκινάει την ανέγερση της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής και γίνεται ο πρώτος Αδελφός, Ανακαινιστής και Ηγούμενος της.

Η Μονή θα αποκτήσει γρήγορα μεγάλη φήμη και αίγλη. Ο Χατζή-Ανανίας γίνεται ξακουστός για τα ουράνια χαρίσματα του, για το χαρισματικό του χαρακτήρα, για το φωτισμένο του λόγο και πολλοί πιστοί συρρέουν καθημερινά για να πάρουν την ευλογία του.

Εκτός από τις επώνυμες μαρτυρίες για το χάρισμα της ιάσεως ασθενών, ήταν προικισμένος από το Θεό και με το προορατικό χάρισμα, με το οποίο βοήθησε πολλούς πιστούς να συναισθανθούν την αμαρτωλότητά τους και να μετανοήσουν. 

Η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της Κρήτης. Γνώριζε πόσοι και από ποια μέρη θα επισκέπτονταν καθημερινά τη Μονή και έλεγε να προετοιμάσουν φαγητό.

Όπως ο Απόστολος Παύλος, έτσι και εκείνος, τρεις φορές θα επισκεφτεί το παράδεισο. Επί τρεις ημέρες κάθε φορά βρισκόταν σε υπνωτική νάρκωση και μόνο από τους χτύπους τις καρδιάς καταλάβαιναν ότι ήταν ζωντανός. Όταν ξύπναγε στο ένα χέρι κρατούσε Αντίδωρο, με το άλλο έκανε τον σταυρό του και περιέγραφε τα κάλλη και το μεγαλείο του Παραδείσου σε όσους ήταν δίπλα του.

Το Μ. Σάββατο 22 Απριλίου 1907, θα επιστρέψει από την τρίτη φορά που είχε κλαπεί στον Παράδεισο, θα ακούσει το Χριστός Ανέστη και οσιακά θα παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο. Την Κυριακή του Πάσχα θα ταφεί στην αυλή της Μονής και όπως ήταν η επιθυμία του, κάτω από το κυπαρίσσι που ο ίδιος είχε φυτέψει. Πηγή ιαμάτων αναδείχθηκε ο βίος του και έγινε υπόδειγμα μοναζόντων και πιστών.

Το 1968 ο τότε Ηγούμενος και 2ος Κτήτορας της Μονής, Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης, συγχωριανός του Χατζή-Ανανία, θα προχωρήσει στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου, τα οποία ανέδυαν μία πρωτόγνωρη και άρρητη ευωδία. Ο Ηγούμενος επηρεασμένος από αυτό το γεγονός, αλλά και γνωρίζοντας από μικρό παιδί με λεπτομέρειες τη ζωή του Οσίου, θα αφοσιωθεί ανιδιοτελώς στην Χάρη του, θα τον δοξάσει θα τον υμνήσει και θα τον κάνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 22 Απριλίου.

Στη συνείδηση όσων τον γνώρισαν από κοντά, αλλά και όσων ον γνωρίζουν ακόμα και σήμερα, είναι ένας άγιος, που η φήμη του διατηρείται ζωντανή ως τις μέρες μας.

Το Προορατικό χάρισμα – χάρισμα ιαμάτων του Χατζή-Ανανία

0 Γέροντας Χατζη-Άνανίας ήταν Θεοφόρος, Χριστοφόρος καί Χαριτόβρυτος. `Υπήρξε χωρίς αμφιβολία «σκεύος χρυσίου όλοσφύρητον κεκοσμημένον παντί λίθω πολυτελεί». Στό λιπόσαρκο σώμα του είχε σκηνώσει η Χάρη τού Θεού, ήταν ταμίας τού Παναγίου Πνεύματος ενώ είχε και το προορατικό χάρισμα.

Προγίγνωσκε «τά πόρρω ώς ένεστώτα» καί μέ διάκριση τά άνήγγειλε στούς ανθρώπους. «Όσο προχωρούσαν τα χρόνια τόσο το προορατικό χάρισμά του φανερωνόταν πιο έντονα. Διάβαζε στις ψυχές των έπισκεπτών του τα προβλήματα πού τους απασχολούσαν και πριν εκείνοι του τα φανερώσουν αυτός τους έδινε τις ανάλογες και πρέπουσες λύσεις.

‘Ενώπιόν του ήταν φανερή ή ανθρώπινη ψυχή σαν ανοιχτό βιβλίο, σαν πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά σε κρυστάλλινο καθρέπτη. «Όσοι πήγαιναν κοντά του και συνομιλούσαν μαζί του αντιλαμβάνονταν ότι το «παιδικό» βλέμμα του Γέροντος έφθανε έως τα έγκατα της καρδιάς και της ψυχής τους, συναντούσε και διάβαζε όλες τις μυστικές και κρυφές σκέψεις τους.

Αποκρυπτογραφούσε τις μύχιες επιθυμίες τους, αποκάλυπτε ανεξομολόγητες αμαρτίες τους, έφερνε στο φως και «ξεσκέπαζε» πλεκτάνες τού διαβόλου, μάλιστα προέβλεπε ακόμη και τί τούς επεφύλασσε τό μέλλον.

Τα λόγια του ήταν ακριβή, αληθινά, προφητικά και δεν έπεφταν ποτέ κάτω στο χώμα, γιατί «ήν Κύριος μετ’ αύτού καί ούκ έπεσεν άπό πάντων τών λόγων αύτού έτει, τήν γήν»». Ου άνθρωποι του Θεού, οι «καθαροί τή καρδία» αποκτούν προφητικά μάτια, γιατί ή αγία ζωή τους καθαρίζει και διευρύνει τους πνευματικούς οφθαλμούς τους και μπορούν να δουν όσα αδυνατούν να δουν οι άλλοι.

Γι’ αυτούς τούς ευλογημένους ανθρώπους, γι’ αυτές τις αγιασμένες καί μακάριες ψυχές είπε ο ουρανοβάμων Μέγας Βασίλειος τούς παρακάτω λόγους:

«άκράντοις καί πάσης κηλίδος κεκαθαρμέναις ψυχαίς τό προφητικόν έναυγάζει χάρισμα». Στις αγνές, στίς καθαρές καρδιές τό Άγιον Πνεύμα «τό λαλήσαν διά τών Προφητών» στήνει τή σκηνή Του. Αύτό τό λέει πολύ ωραία ο `Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «Καθόσον (τις) έαυτόν έποίησε δεκτικόν τής τού Θείου Πνεύματος δυνάμεως, κατά τοσούτον βλέπει».
Αυτό το χάρισμα το διέθετε ο Γέροντας Χατζη-Άνανίας σέ μεγάλο βαθμό και μάλιστα ήταν αυτό πού τον έκανε ακόμη πιο ευαίσθητο στον ανθρώπινο πόνο. Βοήθησε έτσι πολλούς ανθρώπους στους όποίους προέλεγεν ή άπεκάλυπτε συγκεκριμένα περιστατικά τής ζωής των, ώστε νά έλθουν είς συναίσθησιν τών αμαρτιών των καί νά μετανοήσουν.
‘Εγνώριζε επίσης πόσοι προσκυνηταί καί άπό ποια μέρη επρόκειτο νά έλθουν κάθε ήμέραν είς τήν Μονήν καί παρήγγειλε νά ετοιμάσουν καί δι’ αύτούς φαγητόν, ώστε ή Μονή νά μήν ύστερή είς τήν φιλοξενίαν. Είχεν άκόμη τήν δυνατότητα νά προβλέπει τα διάφορα καιρικά φαινόμενα με ακρίβεια και έδινε συμβουλές, ώστε να μην παθαίνουν όποιοι τον άκουγαν ζημίες από θεομηνίες.

0 Γέροντας Χατζη-Άνανίας είχε λάβει από τον Θεό και τό χάρισμα των ίαμάτων. Να γιατρεύει δηλαδή, με τη δύναμη της προσευχής, ασθένειες, κακοπάθειες και άλλες δύσκολες καταστάσεις πού αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα. Κι αυτό το έκανε ο Γέροντας με διάκριση, με ευχαρίστηση, με χαρά, με συναίσθηση του χρέους του απέναντι στο Θεό και στο συνάνθρωπο και σύμφωνα με τούς λόγους του Κυρίου «δωρεάν έλάβετε, δωρεάν δότε».

Τα Θαύματα Του Οσίου Χατζή-Ανανία

Τα Θαύματα Του Οσίου Χατζή-Ανανία ήταν πάρα πολλά και θα αναφερθούμε γι αυτά σε άλλο μας άρθρο.

Το Απολυτίκιο Και Τα Μεγαλυνάρια Εις Τον Όσιο

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος αν και είχε τελειώσει μόλις το τετρατάξιο σχολείο, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και την αφοσίωση του στο Χατζή-Ανανία, το χειμώνα του 2002 εμπνευσμένος από Θεία Φώτιση, θα τον δοξάσει και θα τον υμνήσει γράφοντας το βίο του, καθώς επίσης την Ακολουθία, τη Παράκληση μαζί με τα Μεγαλυνάρια και τα Εγκώμια, όλα αφιερωμένα στη Θεία και θαυματουργή του χάρη.

ἈΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Μαλλῶν τε γόνος καί μοναστῶν τό καύχημα, τόν Παράδεισον έκ τρίτου προσκυνῆσαι τό Πνεῦμα σου πηγή ἰαμάτων ἀνεδείχθη ο βίος σου, θεοφόρε Πατήρ ἡμῶν Ἀνανία• νηστεία, ἀγρυπνία, προσευχή οὐράνια χαρίσματα λαβῶν • τήν ψυχήν σου εἰς οὐρανούς συνῶδευσεν ὁ ἀναστάς ἡμῶν Κύριος. Δόξα τῶ σέ δοξάσαντι Χριστῶ, δόξα τῶ σέ θαυμαστῶσαντι, δόξα τῶ ενεργούντι διά σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ