Συγκίνηση στην ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη - voucherergasia.gr
Πνευματικά

Συγκίνηση στην ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Κασιμάτη, στην ασφυκτικά γεμάτη από πιστούς και κληρικούς, Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ενθρόνισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί Ηγούμενος από την αδελφότητα την Μονής στις 11 Μαΐου.

Όλοι μαζί αναφώνησαν πολλές φορές “Άξιος” αφότου ο Σεβασμιώτατος διάβασε τις σχετικές ευχές περιεκόσμησε τον ενθρονιζόμενο με Ηγουμενικό Σταυρό, τον ενέδυσε με τον Ηγουμενικό Μανδύα, και τον ενθρόνισε προχειρίζοντάς του την Ηγουμενική Ράβδο.

Στην ενθρονιστήρια ομιλία, αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, με πατρική αγάπη, τόνισε το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνει ο νέος Ηγούμενος το οποίο και έως ενός σημείου δικαιολογεί, όπως είπε, και την απροθυμία του π. Διονυσίου να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση πως ο Θεός κι όχι οι πατέρες της Μονής ήταν εκείνος που τον εξέλεξε και τον οδήγησε εκεί.

Να σημειώσουμε πως ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κασιμάτης διακονεί εδώ και χρόνια με υποδειγματική σεμνότητα την Εκκλησία, πραγματικά ταγμένος σε αυτήν μη επιδιώκοντας αξιώματα και θέσεις παρά μόνο να βρίσκεται στην αγκαλιά της. Έτσι όταν τέθηκε θέμα εξέλιξης του σε ηγούμενο προβληματίστηκε αρκετά όμως η αγάπη των αδελφών του στη Μονή αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μαζί με τις παροτρύνσεις τους έκαμψαν τη διστακτικότητα του.

«Ήλθαμε για να διακονήσουμε την Εκκλησία και το έργο που θα κάνεις θα αξιολογηθεί όχι με ανθρώπινα κριτήρια αλλά από εκείνον που στο εμπιστεύτηκε. Σημασία έχει τι θα πει ο Θεός, μια και τα λόγια του κόσμου πολλές φορές είναι μακριά από την αλήθεια», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο Ηγούμενο και συμπλήρωσε «Δεν θέλω αυτός ο ενθρονιστήριος λόγος να έχει τις συνήθεις διαστάσεις όταν ενθρονίζεται κάποιος. Ηγούμενος δεν έγινες επειδή το ήθελες αλλά επειδή σε ήθελε η χάρη του Χριστού».

Ο ίδιος εξήγησε πως προσδοκά να τον βλέπει να οδηγεί το Μοναστήρι του Επανωσήφη από δόξα σε δόξα, παροτρύνοντας τον να μην αναλωθεί με άλλα πάρεργα, με τα οποία συχνά ασχολούνται οι ηγούμενοι. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος διάβασε ένα μεγάλο εδάφιο από βιβλίο του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος, λέγοντας με νόημα να το ακούσουν και οι άλλοι που προσβλέπουν να γίνουν ηγούμενοι, και το οποίο παραλλήλιζε έναν ποιμένα ανθρώπων με ένα γιατρό που θεραπεύει ψυχές και βοηθά εκείνους που χρήζουν θεραπείας πνευματικής.

Τα μοναστήρια δεν είναι τίποτα άλλο από θεραπευτήρια, είπε, και σήμερα σε κάνουμε γιατρό, γέροντα σε κάνουμε, πνευματικό πατέρα και οδηγό κι όχι διοικητικό υπάλληλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ζήτησε από το νέο ηγούμενο να γίνει ο τέλειος οικονόμος της χάριτος του Θεού, να γίνει ένας γιατρός ακόμα κι αν χρειαστεί να πονέσει κάποιες φορές κάποιους προκειμένου να τους θεραπεύσει.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο νέος ηγούμενος ανέφερε πως ουδέποτε σκέφτηκε ή επεδίωξε αυτό που συνέβη στη ζωή του 20 χρόνια αφότου μπήκε στη Μονή και χειροτονήθηκε μοναχός. Ήθελα να παραδώσω όλη την ύπαρξη μου στο Θεό και μόνο είπε, και συμπλήρωσε «Συντάραξε όλο μου το είναι η εκλογή μου, διαισθάνθηκα το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ηγούμενος της Μονής είναι ο Άγιος Γεώργιος εκείνος απλά αναλαμβάνει τη διοίκηση της. Επιθυμώ, πρόσθεσε, να γίνω θυσία για τους αδελφούς μου και πατέρες καθώς και για κάθε πονεμένο άνθρωπο.

«Μέλημα μου να μην χαθεί η μεταξύ μας αγάπη στο Μοναστήρι» υπογράμμισε και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του.

Ο Πανοσιολογιωτάτος Αρχιμανδρίτης και ηγούμενος πλέον ζήτησε απ όλους να προσευχηθούν για την αναξιότητα του αυτή την ιερή στιγμή ενώ τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Γεώργιο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον εφησυχάζοντα Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο και πολλούς άλλους που τον βοήθησαν στην πορεία και την εξέλιξη του από τότε που ήταν μικρό παιδί στα Καλέσα μέχρι σήμερα.

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του κατάφερε να το ολοκληρώσει με μεγάλη δυσκολία καθώς η συγκίνηση τον είχε κυριεύσει. Οι αναφορές στην οικογένεια του του έφεραν δάκρυα στα μάτια και διέκοπτε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.

Η μητέρα του Ελένη, ο αδελφός του Μιχάλης, η γιαγιά του και οι συγγενείς του, με δάκρυα στα μάτια, τον αγκάλιασαν με την ολοκλήρωση της τελετής.

Πλήθος κόσμου παρέστη στην ενθρόνιση για να τιμήσει τον νέο Καθηγούμενο αλλά και πολλοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μοναχοί και μοναχές, μιας και ο νέος ηγούμενος χαίρει της αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού όλων.

Πηγή: e-storieskritis.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ