Εκτός κυβέρνησης ο Σπήλιος Λιβανός - Στη θέση του ο Γιώργος Γεωργαντάς - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πολιτική

Εκτός κυβέρνησης ο Σπήλιος Λιβανός – Στη θέση του ο Γιώργος Γεωργαντάς

Στη θέση του Σπήλιου Λιβανού ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Γιώργου Γεωργαντά – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τέλος ο Σπήλιος Λιβανός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση Μητσοτάκη, μετά από βίντεο που “καίει” τόσο τον ίδιο, όσο και τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, με φόντο τη φονική πυρκαγιά του 2007 στην Ηλεία και τα χρήματα που μοίρασε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή στους πληγέντες. Στη θέση του Σπήλιου Λιβανού ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Γιώργου Γεωργαντά.

Στο μεταξύ, “φουντώνουν” οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, από τους αγροτοκτηνοτρόφους που αγωνίζονται με τη σημαία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ καταρρέουν ένα προς ένα τα 7 μέτρα Λιβανού, με το μοναδικό που αναγνωρίζεται ίσως ως “κάτι” να είναι το μεταφορικό ισοδύναμο για τις ζωοτροφές στην Κρήτη.

Χθες το απόγευμα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε τον Σπήλιο Λιβανό. Οι αναφορές του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, και η μη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007: Σύμφωνα με αυτή την αναφορά «είχε κατέβει στην Ηλεία με σακούλες λεφτά». 

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκε για τις αναφορές του νυν δημάρχου Σπάρτης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε, ενώ πρόκειται για ένα τέτοιο δραματικό γεγονός, όπως οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τού κατέστησε σαφές ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι εκτός του αξιακού του κώδικα, του επισήμανε ότι θα έπρεπε να είχε αντιδράσει και έτσι έλαβε την παραίτηση του κ. Λιβανού.

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ορκωμοσία του νέου υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει σήμερα, στις 1:30 μ.μ.

Η θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι χθες ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Αναλυτικότερα (όπως αποκαλύπτει σχετικό βίντεο), στη διάρκεια επίσκεψης του κ. Λιβανού στη Σπάρτη στις 2 Φεβρουαρίου, ο “γαλάζιος” δήμαρχος Πέτρος Δούκας, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και υφυπουργός σε κυβερνήσεις της Ν.Δ., δήλωσε ενώπιον του υπουργού: «Είχαμε πάει στην Ηλεία τότε με τις φωτιές. Έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους όσους είχαν καεί. Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», λέει ο Πέτρος Δούκας. «Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία», ακούγεται να απαντά ο Σπήλιος Λιβανός.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα», απαντά ο Σπήλιος Λιβανός. Και η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη. Για την ιστορία, στις πυρκαγιές του 2007 ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς – συνολικά οι νεκροί ήταν 84 – και είχε καταστραφεί…

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της Ν.Δ. σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε 2χίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο. Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», σχολιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ. «Η κυνική ομολογία υπουργών της Ν.Δ. για την “πολιτική εποποιία” της κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της Ν.Δ.», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση.

«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Μνημείο κυνισμού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις πρόσφατες δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού, που οδήγησαν στην αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, αυτές οι δηλώσεις του παραιτηθέντα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν «πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τα προβλήματα του λαού» και το σχόλιο του ΚΚΕ καταλήγει: «Και μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται όταν “πιάνονται στα πράσα”, οι κυνικές πολιτικές, όμως, ζουν και βασιλεύουν».

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ, στον κόμβο των Μουρνιών, για σήμερα στις 11 π.μ.

Από την πλευρά τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Ηρακλείου καλούν σε νέα κινητοποίηση τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι για μεθαύριο Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί.

Διεκδικούν:

  • «Άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων! Άμεση πραγματική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Κατάργηση της ΚΥΑ που συνεχίζει να πετσοκόβει ενισχύσεις! Ενισχύσεις με βάση την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, σε όσους πραγματικά παράγουν.
  • Άμεση λήψη μέτρων από την πανδημία, ιδιαίτερα την ενίσχυση της ΠΦΥ, με κάλυψη σε Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία.
  • Δημιουργία διαγνωστικών κέντρων σε όλους τους Δήμους του νομού με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό.
  • Όχι στο ξεκλήρισμά μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις!
  • Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου για την αγροτική γη.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα! Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας από το Ρέθυμνο που σέρνονται σε δίκη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που έχει ήδη στηθεί και ενισχύεται καθημερινά με νέα τρακτέρ που φτάνουν καθημερινά εκεί από χωριά της Θεσσαλίας, αποτελεί σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ