ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πολιτική

ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος

Ασκήσεις ακριβείας και υψηλής δυσκολίας διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο ο νέος ΕΝΦΙΑ το 2022, να μην είναι υψηλός για τους ιδιοκτήτες μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αναμόρφωση του φόρου με διπλό στόχο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις στα εκκαθαριστικά πειράζοντας τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα διάφορα σενάρια προκειμένου να βρεθεί το ιδανικότερο ώστε να μην καταγραφούν μεγάλες αλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα δουν τον τελικό λογαριασμό να αλλάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να επανεξεταστούν και οι συντελεστές παλαιότητας με στόχο ο υπολογισμός του φόρου να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο για όλους τους ιδιοκτήτες. Η επιχείρηση δεν είναι καθόλου απλή, καθώς μια οριζόντια ρύθμιση ανάλογα των ετών παλαιότητας δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα ανακαινισμένο σπίτι 30ετίας μπορεί να αυξάνει την αξία του ακινήτου πολλαπλάσια σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στην ίδια περιοχή.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι μια τέτοια άσκηση κρύβει πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βεβαιότητα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η παλαιότητα ενός κτιρίου υπολογίζεται μετά τα πρώτα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ή την τελευταία αναθεώρηση της.

Ωστόσο, με όσα ισχύουν σήμερα στην παλαιότητα του κτιρίου δεν υπολογίζεται ούτε η αλλαγή χρήση, ούτε η ανακαίνιση του, εκτός αν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Μόνη εξαίρεση τα διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν ανακαινιστεί ριζικά.

Κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, «ηλικίας» άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

26 έτη και άνω 1,00
20 ως 25 έτη + 1,05
15 ως 19 έτη + 1,10
10 ως και 14 έτη + 1,15
5 ως και 9 έτη + 1,20
Ως και 4 έτη + 1,25

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ