Πολιτική

Κικίλιας: «Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου»

Ξεκίνησε η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ύψους 23,2 εκατ. ευρώ, σε περισσότερους από 281.000 κατοίκους των νησιών σε όλη τη χώρα.

Η πληρωμή αφορά στην επιστροφή μέρους του κόστους για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά ταξίδια που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Με τη συγκεκριμένη πληρωμή ολοκληρώνεται η εξόφληση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για το σύνολο του 2025, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικής χώρας.

Σημειώνεται ότι, μέσα στο 2026, έχουν καταβληθεί συνολικά περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νησιωτών, των νησιωτικών επιχειρήσεων και του κόστους μεταφοράς καυσίμων.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε:

«Η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, η διασφάλιση της συνδεσιμότητας, η πάση θυσία συγκράτηση των τιμών στα εισιτήρια και -φυσικά και πάνω απ’ όλα- η ασφάλεια, ήταν οι βασικοί, αδιαπραγμάτευτοι στόχοι που έθεσα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη μάχη, ώστε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών και προχωρήσαμε σε τετραετείς διαγωνισμούς, ώστε να έχουμε σταθερές ακτοπλοϊκές συνδέσεις για τα νησιά μας. Και στο κομμάτι της ασφάλειας, μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι σε πλοία όλων των τύπων έχουν ξεπεράσει τους 1800.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων νησιωτών. Με τη σημερινή πληρωμή ολοκληρώνεται η εξόφληση για το 2025 και περισσότεροι από 281.000 κάτοικοι των νησιών μας λαμβάνουν πάνω από 23,2 εκατομμύρια ευρώ, ως επιστροφή μέρους του κόστους των μετακινήσεών τους.

Τα νησιά μας αποτελούν στρατηγικό και συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας. Έχουμε χρέος να τα ενισχύουμε και να στηρίζουμε τους κατοίκους τους με κάθε δυνατό μέσο. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον και θα συνεχίσουμε με στρατηγικό σχεδιασμό και συνέπεια».

Πρόσφατα άρθρα

Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση των κανόνων για τα προϊόντα και τις μερίδες στα σχολικά κυλικεία

Τροποποιήθηκαν οι κανόνες για τα γραμμάρια και τις μερίδες των προϊόντων και τροφίμων που διατίθενται…

18/09/2026

Σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Κανονικά η υποβολή αιτήσεων

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 είναι πλήρως λειτουργική και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων…

18/09/2026

Νέοι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στην πρόσληψη συνολικά 239 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και…

18/09/2026

Γεωργιάδης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Med Watch για τον έλεγχο ιδιωτικών ιατρείων – Τι αλλάζει για τους πολίτες

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον έλεγχο των ιδιωτικών ιατρείων, όπως ανακοίνωσε ο…

18/09/2026

Έρχονται νέες προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Νέες προσλήψεις ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. «Στον ΔΕΔΔΗΕ , πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μας είναι η…

18/09/2026

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε 95 παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την Κρήτη με 140 εκατ. ευρώ – Δημιουργούνται πάνω από 1.200 νέες θέσεις εργασίας»

Επαφές στο Ηράκλειο πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος…

18/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ