Κτηματολόγιο: Με αιτήσεις αναγνώρισης σε Ειρηνοδικεία θα συμπεριληφθούν τα κατατμημένα κληροτεμάχια - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πολιτική

Κτηματολόγιο: Με αιτήσεις αναγνώρισης σε Ειρηνοδικεία θα συμπεριληφθούν τα κατατμημένα κληροτεμάχια

Το κτηματολόγιο θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις που αφορούν στα κατατμημένα κληροτεμάχια, ανεξάρτητα από την προθεσμία προανάρτησης.

Γι αυτό και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να αξιοποιήσουν τη διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/20.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο και της, κατά συνέπεια, ανάγκης παράτασης των προθεσμιών προανάρτησης συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κίνηματος  Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου  δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση και ιδιαίτερα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, όπου πάνω από το 30% των εκτάσεων ανήκουν σε Μικρασιάτες.

Σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική που ακολουθείται πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση.

Ο Βουλευτής μετέφερε παράλληλα και το αίτημα όλων όσοι ασχολούνται με το κτηματολόγιο οι οποίοι θεωρούν  ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο για την κατάθεση των αιτήσεων επανεξέτασης για τα λάθη που προκύπτουν από την προανάρτηση, όπως αυτά των κληροτεμαχίων και ζήτησε την παράταση της προθεσμίας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός στην απάντηση του, παρέπεμψε στο άρθρο 39 του ν.4673/20, σύμφωνα με το οποίο οι προθεσμίες για την επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στα κληροτεμάχια), έχουν παραταθεί για πέντε ακόμη χρόνια από τη λήξη τους δηλαδή  μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις αναγνώρισης στα ειρηνοδικεία και να κάνουν  όλα όσα απαιτούνται με τις αρμόδιες ΔΟΥ για τα κληροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους. Αυτές τις αναγνωριστικές πράξεις  το Κτηματολόγιο θα τις κάνει δεκτές, όπως δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός, από την προθεσμία της προανάρτησης.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν και την δυνατότητα αντιρρήσεων ακόμη και μετά την ανάρτηση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ