Πακέτα στήριξης: Οι προτάσεις που μελετά η κυβέρνηση για αγρότες, πολίτες και επιχειρήσεις - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πολιτική

Πακέτα στήριξης: Οι προτάσεις που μελετά η κυβέρνηση για αγρότες, πολίτες και επιχειρήσεις

Διέξοδο από τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης αναζητεί η κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη δεσμεύτηκε ότι εντός μίας εβδομάδας, θα ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης αγροτών, πολιτών και επιχειρήσεων από τις καθημερινά αυξανόμενες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά.

Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν φτάσει πολύ ανησυχητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο, το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει πλήθος  λουκέτων από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα τιμολόγια στην ενέργεια.

Γι’ αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί έναν τρόπο να στηρίξει με τρόπο δραστικό τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις πιο ενεργοβόρες, με γενναία αύξηση της κρατικής επιδότησης. Επίσης, από τον Απρίλιο και μετά, συζητείται η μείωση της επιδότησης του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχει παρέλθει ο χειμώνας και η αντίστοιχη αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά την «επιταγή ακρίβειας», όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κινείται στην ίδια λογική με το επίδομα των Χριστουγέννων. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα επίδομα, ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα πάντα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει και κάποιες «έξυπνες λύσεις» όπως τις ονομάζει, για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Χωρίς να υπεισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίζουν ότι δεν συζητείται η πιθανότητα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος πλήττεται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων μέτρων στήριξης και όχι για νέα μέτρα, όπως πχ πετρέλαιο κίνησης χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης ή περαιτέρω μείωση της του φόρου των λιπασμάτων.

Πάντως, ακόμα και δημόσια, τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι θα πρόκειται για μία επιπλέον στήριξη, η οποία, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων, που εξέρχονται από δεκαετή παραμονή στα μνημόνια και μία πανδημία.

Εντωμεταξύ συγκρατημένες ελπίδες για συμφωνία επί της ελληνικής προτάσεως για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά τη χονδρική αγορά φυσικού αερίου επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο τόσες χώρες με διαφορετικά συμφέροντα να ομοφωνήσουν, έλεγαν χθες το βράδυ ότι η πρόταση έξι σημείων που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν και κοινοποιήθηκε χθες, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στους κόλπους των 27 ηγετών της Ε.Ε και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Μνημονεύουν, μάλιστα, τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Ερικ Μαμέ ότι για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. «Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας» ανέφερε.

«Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στη σημερινή και αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες, οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ