Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2023 - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Πολιτική

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2023

Σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στοχεύει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι συντείνουν στο ότι είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί, προς το καλύτερο, ο φετινός στόχος για την ανάπτυξη.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις, ώστε να καταρτιστεί πλάνο διετίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2023, η οποία αναμένεται να είναι εκτός απροόπτου εκλογική χρονιά.

Μεγάλη σημασία έχουν όμως και οι στόχοι που θα τεθούν για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για το 2022.

Ένα βασικό ζήτημα αποτελεί η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο, ήτοι πάνω από το 3%.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους δίνουν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελεί, το οποίο προχωρά σε αναθεώρηση της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε ποσοστό υψηλότερο του 3,6% που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στην νέα αναθεωρημένη εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2021.

Έξοδος από την εποπτεία

Το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει η Ελλάδα να εξέλθει από την εποπτεία μέσα στο 2022.  Ανοίγει έτσι ένας νέος κύκλος για τη χώρα μετά από τρία μνημόνια.

Μαζί με το θέμα της άρσης της ενισχυμένης εποπτείας, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και το θέμα των δημοσιονομικών στόχων που θα επανέλθουν από το 2023 για όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2021 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 29,4 δις ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Στα τέλη Ιουνίου, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 20,3% από 46,3% τον Ιούνιο του 2019, ενώ με βάση τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος είναι η δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά, πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής το πρωτογενές έλλειμα το 2021 θα ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ για να περιοριστεί στο 0,5% το 2022.

Επίσης η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της κυβέρνησης. Οι οίκοι αξιολόγησης καλλιεργούν προσδοκίες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά θα τεθούν υπ’ όψιν και των θεσμών που θα δώσουν δείγμα γραφής των προθέσεων τους στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι ο καθορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δύο μεγάλες μάχες που θα διεξαχθούν παράλληλα και η έκβαση του θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ.

Η μία αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάκαμψης και τα όρια που θα ισχύουν μελλοντικά για το χρέος και τα ελλείμματα. Η άλλη έχει να κάνει με την έξαρση του πληθωρισμού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ