Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ - Τι ζητα για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους - voucherergasia.gr

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ – Τι ζητα για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους

Σε επανακατάθεση δύο σημαντικών τροπολογιών, οι οποίες είχαν απορριφθεί κατά την ψήφιση προηγούμενων νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, προχωρούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία-πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από 63 βουλευτές αφορά τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των Περιφερειών προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την οποία καθίσταται αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

«Οι τροπολογίες κατατέθηκαν. Και θα πρέπει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες να μας απαντήσει ο υπουργός αν θα τις κάνει δεκτές ή όχι», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη τροπολογία για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως διευκρινίζεται, «η ενίσχυση καταβάλλεται από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση), η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των οικείων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τους 2014-2020».

«Μόνο έτσι θα δώσουν μια πραγματική ανάσα στη μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν μπορεί να δίνουν τα λεφτά από τη μια και να τα κατάσχουν από την άλλη για οποιοδήποτε χρέος προς το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα έχουν ακατάσχετη την επιστρεπτέα προκαταβολή, ακριβώς επειδή τη δίνουν και αργότερα ο δικαιούχος καλείται να την επιτρέψει. Αντιθέτως, κάνουν κατασχέσεις οφειλών στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Εδώ μιλάμε για μεγάλο εμπαιγμό!».

«Στηρίξτε τους εποχικά εργαζόμενους»

Η δεύτερη τροπολογία 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, αποτελεί πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε επιδότηση ανεργίας μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, κ.λπ.) δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικονομικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της πανδημίας, την περίοδο του Νοεμβρίου τα προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25% του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε εξαιτίας του 2ου lockdown, δεν πληρούσαν το κριτήριο αυτό. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δε χαρακτηρίζονται εποχικές.

«Είναι μια επίσης σοβαρή τροπολογία», λέει ο Σωκράτης Βαρδάκης, «διότι αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας για τον άλφα ή τον βήτα λόγο. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν να δουν έστω και ένα ευρώ στην τσέπη τους από πριν τα Χριστούγεννα. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτάται ο κ. Βαρδάκης και καταλήγει: «Αν κάνουν δεκτή την τροπολογία, λύνεται το πρόβλημα…».

 

Share
Ετικέτες: syrizaεργαζόμενοι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ