Κατηγορίες: Πολιτική

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε απόλυση και απώλεια στέγης

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο «δίκαιο αίτημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων» των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε με τα Σωματεία των εργαζομένων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες και περισσότερες δουλειές και σήμερα οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και της απώλεια στέγης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για τη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων», αφού όπως είπε «δεν πιστεύουν στην αξία του δημοσίου χώρου». «Και αφού δεν πιστεύουν δεν μπορούν και να το διαχειριστούν». 

Κατά τη συνάντηση με τα Σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένες εξελίξεις», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα», κάτι το οποίο «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα σε απαξίωση και διάλυση της εταιρείας και τους εργαζόμενους στην απόλυση, πράγμα για το οποίο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό». 

«Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν μία επιχείρηση σε τέλμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ούτε ιδιώτης να έρθει για να την κρατήσει σε λειτουργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας καθώς και τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι επί 4,5 χρόνια αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου την επίμαχη περίοδο είχε πέσει στο ένα τρίτο. Αντίθετα, τόνισε πως σήμερα «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή». 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν έχουμε άλλη επιλογή δεν έχουμε πού να πάμε», μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης και κατά του κλεισίματος της επιχείρησης.

«Θα μαραζώσει κυριολεκτικά η Στερεά, η Καστοριά, η Εύβοια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγώνας μας δυο χρόνια, ενωμένοι προχωράμε, έχουμε ξεπεράσει οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε. Σημείωσε ότι κόκκινες γραμμές για τους εργαζόμενους είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η 100% διασφάλιση των εργαζόμενων, ό,τι υποχρεώσεις έχει ως εργοδότης η εκάστοτε κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Πολίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα στα δύο χρόνια μας πετσόκοψαν ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχαμε, μας έχουν ήδη εξαθλιώσει». Είπε ότι «έπεσαν πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ που αν είχαν δοθεί για να εκσυγχρονιστεί, σήμερα δεν θα συζητάγαμε αν υπάρχει μέλλον στη ΛΑΡΚΟ, θα ήταν διασφαλισμένο, με αυτά τα χρήματα ήταν καλή βάση».

Πρόσθεσε ότι «ήδη εκποιήθηκε περιουσία με την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν συνολικά περίπου στα 100 εκατ. μαζί με τις περικοπές μισθών κι έχουμε ένα εργοστάσιο γκρεμισμένο, μεταλλεία απαξιωμένα κι έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και μας λέει ότι μας απολύει όλους πριν ακόμα κάνει τους διαγωνισμούς». «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, θεωρούμε ότι τη ΛΑΡΚΟ την πάνε για οριστικό κλείσιμο», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, «μας ξεσπιτώνει, όχι μόνο αυτούς που μένουν στους οικισμούς. Σε χωριά δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ξεσπιτώνει κι αυτούς που έχουν ιδιόκτητο σπίτι αφήνοντας πίσω και μια περιουσία που έχουμε ρίξει στην επαρχία, που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τη νοικιάσουμε για να πάμε να πιάσουμε κάπου αλλού δουλειά».

Χαρακτήρισε τη διασφάλιση της λειτουργίας «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε ότι «συνεχίζουμε κι είμαστε υπέρ του δημοσίου», σχολιάζοντας πως «οι πατεράδες μας ‘κάηκαν’ με τον Μποδοσάκη, φυσάμε και το γιαούρτι».

Υπογράμμισε ότι μόνο με το δημόσιο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν σπάσει ρεκόρ 15ετίας και πως όλα τα μεγάλα κέντρα του μετάλλου μιλούν για διπλασιασμό και σταθεροποίηση. «Η χώρα μας με βάση τους υπολογισμούς μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν ενόψει μπαταριών. Άρα μιλάμε για έναν πλουτο», τόνισε.

Ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι «οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη Βόρεια Μακεδονία εργοστάσιο ήδη, τα μεταλλεύματα της Καστοριάς είναι δίπλα και ο άλλος ενδιαφερόμενος -οι δυο απ’ τους τρεις- παίζει στην ενέργεια και απ ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ».

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027

Μικρότερο φόρο μπορεί να δουν στις δηλώσεις του 2027 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών…

26/09/2026

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας για το 2026…

26/09/2026

Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείνουν στις 21:40 από 27/09 έως 01/10 και 4 – 8/10

Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας, στο τμήμα «Ελαιώνας…

26/09/2026

Αναλυτικά οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.738 δικαιούχους,…

26/09/2026

Ελληνική αλιεία: Στην ψηφιακή εποχή το πλαίσιο ελέγχου και λειτουργίας του κλάδου

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για την ελληνική αλιεία μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου του…

26/09/2026

Ελληνικά πανεπιστήμια και Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι απαντούν 13 Πρυτάνεις για τη σχέση που θα έχουν

Λίγο πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια παίρνουν θέση για…

26/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ