1. Πρώτα Θέματα

Επέκταση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ σε χωριά έως 1.700 κατοίκους – Ποιες περιοχές αφορά

Σε διεύρυνση της λίστας δικαιούχων μείωσης των τεκμηρίων και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου με το συνολικό πακέτο φοροελαφρύνσεων που αφορά το δημογραφικό και την μεσαία τάξη.

Τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις που διευρύνουν την περίμετρο των δικαιούχων για τη μείωση των τεκμηρίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός:

• Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και για τους υπόχρεους που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε δημοτικές κοινότητες ή οικισμούς με πληθυσμό από πεντακόσιους (500) έως χίλιους επτακόσιους (1.700) κατοίκους – αντί για 1500 που είναι η πρόβλεψη για την υπόλοιπη χώρα – για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Ηπείρου που εφάπτονται με σύνορα της χώρας.

• Η σταδιακή κατάργηση ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται και σε φυσικά πρόσωπα, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως χίλιους επτακόσιους (1.700) κατοίκους, πέρα από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Ηπείρου που εφάπτονται με τα σύνορα της χώρας.

• Το μηνιαίο επίδομα ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ επεκτείνεται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Μαρώνειας και Φαναρίου (της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης) και Πόρτο Λάγους και στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε μονάδες προς τα σύνορα της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης).

Ο Κ. Πιερρακάκης απάντησε στην παρέμβαση του και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αναφορικά με τα οφέλη από τη μείωση των μερισμάτων.

Ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μου μεταφέρθηκε από τον κύριο Πετραλιά, ότι ο κύριος Παππάς ζήτησε να αυξήσουμε το φόρο των μερισμάτων. Λοιπόν, έχω εδώ το εξής στοιχείο να μοιραστώ με την Ολομέλεια: Ο φόρος μερισμάτων ήταν, τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, στο 15% και ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο του λαϊκού καπιταλισμού το μείωσε στο 10% , το 2019. Εισόδημα δηλωθέν τότε 1,73 δισ. ευρώ, αναλογών φόρος 173 εκατομμύρια. Το μειώνουμε, λοιπόν, εμείς από το 10% στο 5% και δείτε τι συμβαίνει. Το εισόδημα από το 1,73 δισ. που δηλωνόταν πήγε στα 5,76 δισ. και ο αναλογών φόρος που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο πήγε από τα 173 εκατομμύρια στα 288 εκατ. ευρώ. Σήμερα δε, έχουμε δηλωθέν εισόδημα 7,7 δισ. ευρώ και αναλογούντα φόρο 386 εκατομμύρια ευρώ. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω εγώ κάτι πάνω σε αυτά. Το καταθέτω στα πρακτικά».

 

Πρόσφατα άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτά τα οποία οραματιζόμουν για τη χώρα πριν από πολλά χρόνια τώρα γίνονται πράξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park, επένδυση της…

10/09/2026

ΕΣΠΑ: 14,2 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ στην Κεντρική Μακεδονία

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε…

10/09/2026

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα πληρωθούν έως τις 25/9

Διπλή οικονομική ενίσχυση μέσα στους επόμενους μήνες προβλέπει το νέο πλαίσιο για την επιστροφή ενοικίου…

10/09/2026

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει αυτή την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ – Πότε πληρώνεται η 4η δόση

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ - Πότε πληρώνεται η 4η…

10/09/2026

Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η…

10/09/2026

Αγιασμός στα σχολεία 2026: Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια

Mε το πρώτο κουδούνι να χτυπά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναζητούν…

10/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ