Ν. Ζαμπουλάκης: «Η Ανυπόταχτη Κρήτη θα είναι ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο» - voucherergasia.gr
1. Πρώτα Θέματα

Ν. Ζαμπουλάκης: «Η Ανυπόταχτη Κρήτη θα είναι ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανυπόταχτη Κρήτη” Νίκος Ζαμπουλάκης μίλησε στο voucherergasia.gr με φόντο τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές και την πρόταση που κατατίθεται για την Περιφέρεια.

Αναλυτικά:

«Η Ανυπόταχτη Κρήτη – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση υπάρχει στα δρώμενα του νησιού σαν Περιφερειακό σχήμα τα τελευταία 13 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που αφορούν τον λαό της Κρήτης, μέσα από τις παρεμβάσεις μας στο περιφερειακό συμβούλιο, μέσα στην κοινωνία, το εργατικό λαϊκό κίνημα και τη νεολαία για ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων και της κρίσης που υφίσταται ο καπιταλισμός»

-Μιλήστε μας για την πρόταση σας για την Περιφέρεια:

«Η Ανυπόταχτη Κρήτη είναι ένα περιφερειακό σχήμα που λειτουργεία αμεσοδημοκρατικά, με διαδικασίες βάσης και συνελεύσεις. Υπάρχει η λογική της εναλλαγής και όχι της μόνιμης καρέκλας. Απόδειξη για αυτό είναι το ότι οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι εναλλάσσονται.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα καταστροφικό σκηνικό για τα λαϊκά συμφέροντα. Μετά τις εκλογές βλέπουμε ότι η επίθεση συνεχίζεται τόσο σε εργασιακό, όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Είναι πρόσφατες οι εξαγγελίες για αύξηση του ωραρίου των εργαζομένων, καθώς και το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου σύνταξης στα 74 χρόνια.

Υπάρχει μια καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, και τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης να αυξάνονται καθημερινά. Αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν με τις πενιχρές αυξήσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο χειμώνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε, και να αντιπαρατεθούμε ενισχύοντας το εργατικό κίνημα.

Η «Ανυπόταχτη Κρήτη» συνδέεται με όλα αυτά. Με την εργασία, τις εξορύξεις, τον τουρισμό που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο θέμα του τουρισμού, κανείς δεν λέει όχι στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, και στην επαφή των λαών μεταξύ τους. Ο τουρισμός πρέπει να είναι αγαθό για τους λαούς όλου του κόσμου. Έτσι τον βλέπουμε. Με την έννοια μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που θα προστατεύει και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον. Με ικανοποιητικούς μισθούς για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να επισκεφτούν με τη σειρά τους τις χώρες όλων αυτών που τώρα υποδέχονται. Δεν θέλουμε τουρισμό που να καταστρέφει το περιβάλλον, και με εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες «γαλέρας». Αυτή τη λογική θα παλέψουμε»

-Πως μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αναγκαιότητες που προκύπτουν σε ενεργειακό, περιβαλλοντικό, ακόμα και πολιτισμικό επίπεδο;

«Το θέμα της ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το είδαμε με τις εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Η ενέργεια έχει μπει σε ένα χρηματιστήριο που δεν έχει να κάνει τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά με τα υπερκέρδη των εταιρειών. Βλέπουμε ότι ενώ η Κρήτη γεμίζει από ανεμογεννήτριες, σε ότι έχει να κάνει με την τιμή του ρεύματος, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο.

Αυτό είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται με τις υποτιθέμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, που θα έχει άσχημες επιδράσεις τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα της ενέργειας πρέπει να το δούμε από την πλευρά της ικανοποίησης των λαϊκών νοικοκυριών με φτηνό ρεύμα, και μιας άλλης διαχείρισης και έρευνας που να αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ο ήλιος και το νερό είναι τεράστιες πηγές ενέργειας και πρέπει να μελετηθούν, όχι όμως με τη μορφή που γίνεται σήμερα»

-Ποιος είναι ο απολογισμός της προηγούμενης θητείας της Περιφέρειας σε επίπεδο Κρήτης;

«Ένα κριτήριο που μπορούμε να βάλουμε είναι το αν βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Λέγεται ότι οι προσεχείς εκλογές είναι Αυτοδιοικητικές. Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, δεν αποτελούν πλέον Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά Τοπικά Κράτη. Ο λαός δεν συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων παρά μόνο όταν ψηφίζει. Ειδικά οι Περιφέρειες είναι ότι πιο απόμακρο υπάρχει. Θεωρούμε ότι τα Περιφερειακά συμβούλια είναι «μοχλός» για να περάσουν κάποιες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλά σημεία»

-Η θέση της Ελλάδας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Υπάρχει πολυτέλεια για άλλο δρόμο. Για μια πολιτική που δεν θα καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με βάση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτή την πολιτική παλεύουμε.

Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός που μας δίνει χρήματα. Δείτε όμως τι έγινε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποτίθεται ότι οι χώρες θα ενώνονταν, όμως αυτό που στην πράξη έγινε ήταν το «ο καθένας κι απάνω του». Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία. Η μια χώρα δεν έδινε στην άλλη μάσκες και στολές.

Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτός ο φόβος που μιλάει για «Ευρωπαϊκή Ένωση ή θάνατο».

Θέλουμε να έχουμε ισότιμη σχέση με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά με πολιτική που θα καθορίζεται από τις ανάγκες του λαού.

«Εργασιακές σχέσεις»

«Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, οι λεγόμενες «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, και τα προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους που έχουν διάρκεια λίγους μήνες, προωθήθηκαν κατά κανόνα από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Είναι αυτό που λέμε «μισή δουλειά – μισή ζωή».

-Τα προγράμματα αυτά δεν είναι μια πρόσκαιρη έστω λύση για τις στρατιές των ανέργων;

«Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, νομίζω ότι πρέπει να απαιτηθεί και να διεκδικηθεί για αυτούς μόνιμη και σταθερή εργασία. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα δυσλειτουργιών Περιφερειών και Δήμων, από τέτοιους χειρισμούς.

Προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος, μαθαίνει τη δουλειά, τελειώνει η σύμβαση του, και μετά βγαίνει νέα προκήρυξη και χάνει τη δουλειά του.

Υπάρχει μια εργασιακή επισφάλεια, με τα πεντάμηνα και οκτάμηνα που έχουν καθιερωθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Υπάρχει επίσης το κομμάτι της σύνδεσης των Περιφερειών με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα καπιταλιστικά ιδεώδη, και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Πάμε σε μια νέα μορφής διακυβέρνηση όπου θα εκχωρούνται αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης το έχει πει ξεκάθαρα σε ομιλία του, ότι σήμανε η ώρα των «Δήμων – manager».

Αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κεντρική κυβέρνηση. Φυσικά σε αυτή τη λογική έχουν κινηθεί και οι θητείες του κ. Αρναουτάκη. Της προώθησης δηλαδή αυτών των αντιδραστικών μέτρων. Για αυτό έχει την αμέριστη συμπαράσταση αυτή τη στιγμή από τον κυρίαρχο αστικό πόλο τη Ν.Δ., και για αυτό τα προηγούμενα χρόνια είχε τη στήριξη ολόκληρου του αστικού μνημονιακού μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ενός κομματιού της Ν.Δ.

Με αυτή τη λογική κρίνουμε την πολιτική που έχει ασκηθεί. Δεν θα ξεχάσουμε με πόση ευκολία προχωρεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι που το θεωρούμε έργο καταστροφής του περιβάλλοντος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική μελέτη για κάτι άλλο. Να σκεφτούμε μόνο τα 100.000 ελαιοδέντρα που έχουν καταστραφεί, την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα υπάρξει από τη μεταφορά χιλιάδων επιβατών προς το Καστέλι. Με αύξηση του κόστους πτήσης.

Όπως και το θέμα των εξορύξεων, με τις οποίες είμαστε φανερά αντίθετοι. Μόνο σε μπελάδες θα μας βάλει. Πέρα από τον υπαρκτό κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα έχει αποτύπωμα σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ιδιαίτερο. Ξέρουμε ότι η σύμβαση με τις πετρελαϊκές εταιρείες προβλέπει ότι στο ελληνικό κράτος θα πάει μόνο ένα ποσοστό 5 – 7% μόνο, και ίσως ένα 20 – 25% από τα εμφανιζόμενα κέρδη που θα υπάρξουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα. Είναι το θέμα της πολεμικής απειλής και των πολεμικών ανταγωνισμών που προωθείται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και την προηγούμενη και την τωρινή»

-Οι στόχοι του συνδυασμού σας ποιοι είναι;

«Αλίμονο αν μια αριστερή παράταξη δεν μιλάει πάντα στη λογική του αναγκαίου. Σε αυτή τη λογική μιλάμε. Την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων, για καλύτερους μισθούς, καλύτερη ζωή, δημοκρατικές ελευθερίες, και ειρήνη. Αν ξεκινάς με εκπτώσεις καταλαβαίνεις που μπορεί να καταλήξεις. Οι δυσκολίες της περιόδου είναι τεράστιες. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Υπάρχει μια ολομέτωπη καπιταλιστική επίθεση πάνω στα εργασιακά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και το περιβάλλον. Το είδαμε και στην περίοδο της πανδημίας αυτό, με τον κόσμο να πεθαίνει στα σπίτια του. Το βλέπουμε σε όλη την κοινωνική ζωή. Αυτό που έχουμε να παλέψουμε είναι να αντιταχθούμε σε όλα αυτά τα πεδία, και να τα αναδείξουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, που αντιδραστικοποιείται με τους καινούριους νόμους.

Ακόμα και αυτή η επίφαση της δημοκρατικότητας μέσα από μια αναλογική εκπροσώπηση παύει να υπάρχει. Υπάρχει το όριο του 3%, και επιπλέον για την πρώτη παράταξη εφόσον πάρει το 43% να παίρνει το 60% των συμβούλων. Δηλαδή μια μορφή ενισχυμένης αναλογικής, ακόμα χειρότερης από αυτή των βουλευτικών εκλογών. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Γίνεται για να πεταχτούν έξω φωνές όπως η δική μας.

Υπάρχουν παράβολα που αδυνατούν να πληρώσουν εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι που θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Εκχωρούνται αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου σε αρμόδιες υποτίθεται επιτροπές. Είναι πολλά τα ζητήματα που μπαίνουν. Θα συμβάλλουμε να οργανωθεί ένα κίνημα αντίστασης σε όλα αυτά.

Η αγροτιά βλέπει το εισόδημα της να μπαίνει σε ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο κάθε χρόνο. Το μόνο που δεν πέφτουν είναι τα γεωργικά έξοδα, που ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα αναδείξουμε μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο»

-Πως εξελίσσεται ο αγώνας που δίνετε, πως είναι οι επαφές σας με τον κόσμο;

«Το ψηφοδέλτιο μας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο του κινήματος που καθημερινά αγωνίζεται. Είναι ψηφοδέλτιο εργαζομένων, νέων, ανέργων που παλεύουν και μέσα από τα σωματεία. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε στις δουλειές μας, και παλεύουμε για τα δικαιώματα μας μέσα από τα σωματεία και τα κινήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μια σειρά από εκδηλώσεις της «Ανυπόταχτης Κρήτης» με παρουσία μας σε εργασιακούς χώρους πόλεων και χωριών, σε χώρους που έχουν πληγεί όπως το Αρκαλοχώρι.

Οι άνθρωποι θα ζήσουν Τρίτη χρονιά μέσα σε κοντέινερ. Θα προσπαθήσουμε να τα αναδείξουμε αυτά με σκοπό να ενισχυθεί η «Ανυποτάχτη Κρήτη»

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ