Πάσχα 2024: Γιατί θα είναι ακριβότερα φέτος τα αυγά – Πού θα φτάσει η τιμή της σοκολάτας - voucherergasia.gr
1. Πρώτα Θέματα

Πάσχα 2024: Γιατί θα είναι ακριβότερα φέτος τα αυγά – Πού θα φτάσει η τιμή της σοκολάτας

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός λόγος που το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό σας θα κοστίζει περισσότερο φέτος, σύμφωνα με ερευνητές.

Η περισσότερη σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο που καλλιεργείται στη Δυτική Αφρική, αλλά ένα κύμα καύσωνα έχει διαλύσει τις καλλιέργειες, μειώνοντας μαζικά τις αποδόσεις, αναφέρει το BBC.

Τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος. Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη γεωγραφικού πλάτους περίπου 20 μοιρών γύρω από τον Ισημερινό, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική.

Ωστόσο από τον Φεβρουάριο η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από καύσωνες, που σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα έσπασαν ρεκόρ ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τον ρυθμό εξάτμισης, αφήνοντας τις καλλιέργειες κακάο χωρίς επαρκή υγρασία.

Αλλά η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα βίωσαν έντονες βροχοπτώσεις. Η συνολική βροχόπτωση στη Δυτική Αφρική ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών για την εποχή αυτή. Η υγρασία επέτρεψε την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία σάπισε τους κόκκους κακάο στα δέντρα.

Η προκύπτουσα έλλειψη κακάο οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών σε σχεδόν 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του κακάο έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι τέτοια εποχή και διπλασιαστεί μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι παραγωγοί σοκολάτας συνήθως αγοράζουν τους κόκκους μήνες νωρίτερα, αλλά η ραγδαία αύξηση των τιμών αρχίζει τώρα να επηρεάζει τις τιμές στα καταστήματα.

«Πολλοί παίκτες έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών. Είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Martin Hug, της σοκολατοβιομηχανίας Lindt & Spruengli σε αναλυτές νωρίτερα αυτό το μήνα. Τον Φεβρουάριο, η Mondelez και η Hershey είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας.

Το μεγαλύτερο βάρος αυτών των διακυμάνσεων των τιμών το αισθάνονται οι αγρότες που καλλιεργούν το κακάο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές στη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής, οι οποίοι βασίζονται σε αυτή την απαιτητική καλλιέργεια για το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει κάνει την ακραία ζέστη 10 φορές πιο πιθανή. Η μελέτη της ομάδας World Weather Attribution, που εδρεύει στο Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι αν ο κόσμος δεν μειώσει γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Δυτική Αφρική θα βιώνει παρόμοιους καύσωνες περίπου κάθε δύο χρόνια. Φέτος, την κατάσταση επιδείνωσε και ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο που είναι ενεργό από τον περασμένο Ιούνιο.

Η άνοδος της τιμής του κακάο θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πασχαλινά αυγά έχουν ήδη ακριβύνει λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι παραγωγοί περιορίζουν τα μεγέθη της σοκολάτας ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να απαλύνουν το πλήγμα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 9.649 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη. Το κακάο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», ανέφερε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence Diana Gomes.

Υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση της προσφοράς να επιδεινωθεί. Οι επερχόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με στόχο να σταματήσουν να πωλούνται στα καταστήματα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση – μπορεί να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τους κορυφαίους παραγωγούς σοκολάτας της ΕΕ να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επερχόμενη ενδιάμεση σοδειά της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της Ακτή Ελεφαντοστού, κορυφαίος παραγωγός, αναμένει ότι αυτή θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ